Οι δυσκολίες για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Οι δυσκολίες για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξειδίκευση των 11,6 δισ. ευρώ σε μέτρα και περικοπές θα κρίνουν βραχυπρόθεσμα πολλές από τις ευαίσθητες ισορροπίες που κρατούν τη χώρα «εν ζωή» τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ όσων θα κριθούν περιλαμβάνεται η συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που την απαρτίζουν. Το μεγαλύτερο στοίχημα αποτελεί βεβαίως η Ν. Δ., ως ο μεγαλύτερος και βασικότερος εκ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, όμως η εξειδίκευση των μέτρων θα δοκιμάσει σκληρά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ κόμματα που μάλιστα φιλοδοξούν να επεκτείνουν την επιρροή τους στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.

Συγκεκριμένα, στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τη συνοχή του. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τα μέτρα αν χρειαστεί, ωστόσο επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί προκειμένου να αντέξει η κυβέρνηση τις πολύ σοβαρές κοινωνικές πιέσεις που θα δεχθεί αμέσως μετά την όποια κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου επιμένουν στην ανάγκη για κατάρτιση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου με πολλαπλό, ουχί μονοσήμαντα δημοσιονομικό, χαρακτήρα. Εκ των κοινοβουλευτικών στελεχών που ήδη έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τη λήψη οριζόντιων μέτρων σε εισοδήματα, ξεχωρίζει η διαφοροποίηση του κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος φαίνεται αμετακίνητος από τη θέση του.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν υπόγειες διεργασίες στην Κ. Ο. για την αναχαίτιση μιας τάσης βουλευτών οι οποίοι διαφωνούσαν εξαρχής ακόμη και με τη στήριξη της κυβέρνησης σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Αυτοί οι βουλευτές θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφύγει την περαιτέρω πολιτική φθορά και να μην ταυτιστεί με την κυβέρνηση. Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι αυτές οι αντιρρήσεις μπορεί να καμφθούν αν εκτός από τα μέτρα ο κ. Σαμαράς κατορθώσει να επιτύχει και κάποιες υποχωρήσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων, με σημαντικότερη βέβαια την επιμήκυνση. Επίσης, στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εμπειρία δύσκολων ψηφοφοριών από τη διετία 2009-2011. Ως εκ τούτου, τονίζουν στελέχη του κόμματος, «για τον πραγματικό» αδύναμο κρίκο» δεν πρέπει να κοιτάζει κάποιος στο ΠΑΣΟΚ». Και διευκρινίζουν λέγοντας ότι η Ν. Δ. έχει ήδη μια πρώτη απώλεια στο πρόσωπο του κ. Ν. Νικολόπουλου. Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι βουλευτές της Ν. Δ. δεν θα συμφωνήσουν στην έγκριση τόσο σκληρών μέτρων. Ως προς τη ΔΗΜΑΡ, στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι οι σκληρές διαδικασίες ενδοκομματικής συζήτησης για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής συναίνεσης επί της ψήφισης μέτρων συνιστούν «αχαρτογράφητα και άρα αβέβαια νερά».

Στη ΔΗΜΑΡ τα πράγματα είναι λίγο δυσκολότερα καθώς ήδη δύο βουλευτές του κόμματος και δη οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ κ. Οδ. Βουδούρης και Ι. Μιχελογιαννάκης απειλούν ευθέως να καταψηφίσουν μέτρα στα οποία θα περιέχονται οριζόντιες περικοπές. Δεδομένου ότι οι οριζόντιες περικοπές προεξοφλούνται τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από κυβερνητικές πηγές, αν οι δύο βουλευτές εμμείνουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τότε η ΔΗΜΑΡ θα αντιμετωπίσει οσονούπω την πρώτη σοβαρή ενδοκομματική κρίση από τη στιγμή που αποφάσισε να στηρίξει τη κυβέρνηση.

Επίσης, προοιωνίζεται δύσκολη η ισορροπία που θα πρέπει να τηρήσει και ο κ. Κουβέλης, ως προς την τήρηση της αρχικής στάσης του έναντι της εφεδρείας, η οποία θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο ως απαραίτητη πρόβλεψη προκειμένου να επιτευχθεί ο ποσοτικός στόχος των μέτρων.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται και η τελική άποψη του κ. Κουβέλη επί του χαρακτήρα της προγραμματικής συμφωνίας, την οποία, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν συζητήσιμη, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Συνεργάτες του κ. Κουβέλη επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προφανώς εμμένει στην αρχικά διακηρυχθείσα άποψη του περί της εφεδρείας. Ωστόσο, μεταφέρουν και τον γενικότερο προβληματισμό που υφίσταται στη ΔΗΜΑΡ για τις προοπτικές που αντιμετωπίζει η χώρα σε περίπτωση που βρεθεί ενώπιον μιας σκληρής γερμανικής στάσης η οποία θα αποκλείει τις επόμενες, ζωτικές εκταμιεύσεις σε περίπτωση που η τρόικα δεν θεωρήσει επαρκές το πακέτο των μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή