Το πιο «καυτό» δίμηνο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση

Το πιο «καυτό» δίμηνο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε ένα ασταθές και αρνητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον για την Ελλάδα, η κυβέρνηση καλείται να περάσει ένα «καυτό» δίμηνο για να «ακυρώσει» στην πράξη κάθε σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μέσα σε αυτές τις 60 μέρες, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας καλούνται να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο.

Κοινή είναι πλέον η αντίληψη ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υλοποίηση των επώδυνων μέτρων λιτότητας. Η εφαρμογή τους όμως θα ανοίξει τον δρόμο για την παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος και πιθανόν για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφέρουν στην «Κ» ότι ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα θα είναι αναπόφευκτο εάν τελικά δοθεί η παράταση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς καλείται στο ίδιο διάστημα να βρει κοινό τόπο και με τους εταίρους του στην κυβέρνηση, καθώς και με την κοινωνία. Το πρώτο δείγμα τού πώς θα εξελιχθεί το δίμηνο θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Αυγούστου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, θα βρεθεί στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Γιουνκέρ -ο οποίος χθες δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, εκτός και αν δεν εφαρμόσει καμία από τις συμφωνίες» και διευκρίνισε ότι μια έξοδος είναι «τεχνικά» δυνατή, αλλά όχι «πολιτικά»- θα ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση. Την επομένη, 23 του μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. Αλλωστε, στις επόμενες δύο μέρες, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο (Παρασκευή) και τον κ. Ολαντ στο Παρίσι (Σάββατο).

Εκεί κλείνει ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να πείσει τους δύο βασικούς ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Μόνον έτσι μπορεί σταδιακά να καμφθούν οι αντιδράσεις των άλλων χωρών (όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία) που συνεχίζουν να κάνουν λόγο είτε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είτε ακόμα και για διάλυση της Ευρωζώνης.

Η έλευση της τρόικας

Τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να ξεκινήσουν τον έλεγχο των μέτρων που έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση και να ενημερώσουν τους επικεφαλής τους, που καταφθάνουν στην πρωτεύουσα μεταξύ 3 και 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι από το πακέτο μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ να μην απορρίψει η τρόικα περισσότερα από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ μέτρα, γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν άμεσα νέες παρεμβάσεις. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να αποκρούσει το αίτημα της τρόικας για λήψη μέτρων ύψους 13 δισ. ευρώ.

Την πρώτη Πέμπτη του Σεπτεμβρίου (6 του μήνα) συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Από τις αποφάσεις θα φανεί εάν θα συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα.

Η ημερομηνία «καμπή», ωστόσο, είναι πιθανότατα η 12η Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα διενεργούνται οι εκλογές στην Ολλανδία (γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η πίεση των Ολλανδών έναντι της Ελλάδας), ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφασίζει για τη συνταγματικότητα του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Δηλαδή, του μηχανισμού που από τα μέσα του 2013 και μετά θα αναλάβει τη διάσωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης που έχουν προβλήματα, ενώ θα είναι και ο υπεύθυνος φορέας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν ανάγκη.

Εάν όλα έχουν κυλήσει ομαλά μέχρι τότε για την Ελλάδα, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin αντίστοιχα, η χώρα μας θα ζητήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να θέσει και το θέμα της διετούς παράτασης. Θέματα που θα συζητηθούν και στο επόμενο Eurogroup (8 Οκτωβρίου), καθώς εκείνες τις μέρες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη και η έκθεση της τρόικας για το εάν θα πρέπει ή όχι να δοθεί η δόση. Πάντως, δεν αποκλείεται οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε σύνοδο κορυφής που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή