Ο κ. Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφεδρεία

Ο κ. Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφεδρεία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όλα τα σενάρια ανοιχτά για το νέο μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας και την τρόικα βασικό κριτή των προϋποθέσεων και όρων που θα τεθούν, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή του μέτρου. Ως επικρατέστερη εκδοχή προκρίνεται η υπαγωγή 35.000 με 40.000 εργαζομένων ώς το 2015 σε καθεστώς εφεδρείας για τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μηνιαίου μισθού τους. Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αν και είχε κατεβάσει μέχρι σήμερα τους τόνους για το θέμα, χθες με νέες δηλώσεις του τάχθηκε κατά του μέτρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει». Οι δηλώσεις έγιναν όχι τυχαία σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό κ. Αντώνη Μανιτάκη, γεγονός που καταδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησης. Κατά της εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας έχει τοποθετηθεί και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέση η οποία ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην «ατζέντα» του υπουργείου δεν υπάρχει ο σχεδιασμός της εφεδρείας.

Ο κ. Κουβέλης -όπως και ο κ. Μανιτάκης- εμφανίστηκε μεν υπέρμαχος της διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά διαχώρισε τη στάση του κόμματός του στο θέμα της εφεδρείας λέγοντας εμφαντικά πως «η εργασιακή εφεδρεία όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο». Εναλλακτικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προτείνει «το τυχόν πλεονάζον προσωπικό που θα εντοπιστεί μπορεί να απορροφηθεί με μετατάξεις ή και με συνταξιοδοτική ωρίμανση. Η αντιμετώπιση του προσωπικού στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων».

Τη διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείται, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε αντιθέτως «αναγκαία», τονίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται δημόσια διοίκηση λειτουργική, αποτελεσματική και αποδοτική, κάτι που θα επιτευχθεί με συστηματική και αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και του προσωπικού τους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες, καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο από το 2013 έως το 2015, χωρίς να αποκλείεται, λόγω της μνημονιακής μας δέσμευσης και επιμονής των δανειστών μας για απομάκρυνση 15.000 έως το τέλος του χρόνου, να εφαρμοστεί όπως ίσχυε με οριζόντια αποχώρηση όσων υπαλλήλων απέχουν ένα χρόνο από τη συνταξιοδότησή τους. Ο κύριος όγκος των εργαζομένων πάντως που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα αποχωρήσει μετά την παρέλευση τριετίας.

Από την εφαρμογή του μέτρου θα εξαιρεθούν όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, ενώ από τους πρώτους που θα λάβουν «φύλλο πορείας» θα είναι περίπου 3.000 υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. H επόμενη φάση περιλαμβάνει, σύμφωνα με ένα από τα επικρατέστερα σενάρια, τη διενέργεια τεστ γενικών γνώσεων και πολλαπλών επιλογών, που θα διενεργηθεί ηλεκτρονικά, για να αξιολογηθούν οι δεξιότητες των δημοσίων υπαλλήλων και να αναδειχθούν οι ικανότεροι, που θα στελεχώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν θα εξεταστούν οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για τους οποίους μελετάται να οριστεί διαφορετική διαδικασία αξιολόγησης, στην οποία θα μπορούσαν να μοριοδοτούνται μεταξύ άλλων η προϋπηρεσία και η εμπειρία τους, καθώς και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. οικογενειακή κατάσταση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή