Σε… δόσεις θα γίνει η ψήφιση των νέων μέτρων

Σε… δόσεις θα γίνει η ψήφιση των νέων μέτρων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… δόσεις φαίνεται ότι θα ψηφιστούν τα μέτρα του πακέτου των 11,6 δισ., σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά και να πετύχει επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κυβερνητικό σχεδιασμό εξετάζεται σοβαρά η πιθανότητα ορισμένα από τα μέτρα να μην περιληφθούν στο αρχικό πακέτο, αλλά να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2013 και, ενδεχομένως -σε συνεννόηση με την τρόικα- και του 2014, κάτι που όπως εκτιμάται θα διευκολύνει σημαντικά την υπερψήφισή τους.

Καθ’ οδόν προς την οριστικοποίηση του πακέτου στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αναζητεί ισορροπίες ακόμη και στις διατυπώσεις, που θα του επιτρέψουν να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από το εξωτερικό και ταυτοχρόνως θα περιορίσουν τις εστίες ενδοκυβερνητικής έντασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιανν. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Σταϊκούρα οριστικοποιήθηκε η απόφαση για αλλαγή του «μοντέλου» της εφεδρείας, για την οποία είχε βάλει «κόκκινη γραμμή» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. «Μιλάμε για εντελώς νέου τύπου εφεδρεία, όχι αυτή που είχε εφαρμοστεί», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση, μαζί με τη λίστα των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο έθεσε υπ’ όψιν του πρωθυπουργού και μία εναλλακτική, για μέτρα ύψους περίπου 3 – 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία προτίθεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που η τρόικα απορρίψει κάποια μέτρα από τον βασικό κορμό του πακέτου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πιθανό να συναντηθεί εκ νέου ο κ. Σαμαράς με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πριν από την έλευση της τρόικας, πιθανότατα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε θα εξαντλήσει τις προσπάθειες για τον κατά το δυνατόν περιορισμό των πολιτικά δυσβάστακτων μέτρων και την αντικατάστασή τους με λιγότερο επώδυνα, αν και δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, με όποιο κόστος.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών, ότι «μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο και η αναγκαιότητα των μέτρων». Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται να κατανοούν, όπως λένε, τον προβληματισμό των αρχηγών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ η υιοθέτηση ορισμένων από τα επώδυνα μέτρα του πακέτου. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι η Ν.Δ. θα ήταν η πρώτη που θα επέλεγε τα λιγότερο επώδυνα μέτρα, αν υπήρχαν, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ανέφικτο.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει μετατρέψει σε κεντρικό στοίχημα της κυβέρνησής του την εξασφάλιση θετικής έκθεσης από την τρόικα, εμφανίζεται να έχει πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που προκαλεί η υπερψήφιση ενός τόσο σκληρού πακέτου μέτρων, τόσο στους δύο κυβερνητικούς εταίρους όσο και σε μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. Φέρεται ωστόσο πεπεισμένος ότι τελικώς τα εμπόδια θα αρθούν, διότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική και αυτό το γνωρίζουν άπαντες, από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση μέχρι τον τελευταίο βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή