Εντονοι κραδασμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Εντονοι κραδασμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεταμένο κλίμα αναμένεται να συγκληθεί η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προς το τέλος της εβδομάδας, αφού με αφορμή δημοσίευμα του Spiegel για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και την υπόθεση φοροδιαφυγής στην Υδρα, σημειώθηκαν εμφανείς «αρρυθμίες» -κατά την έκφραση κορυφαίου στελέχους- που ενόχλησαν και την ηγεσία του κόμματος.

Η αναταραχή είχε ως αφετηρία μια συνέντευξη που παραχώρησε στις 16 Αυγούστου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης, σχολιάζοντας το άρθρο του Spiegel: «Η χρεοκοπία, εν γένει -δεν το λέω ως απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά επειδή τρομοκρατούν με τις λέξεις τον ελληνικό λαό- δεν είναι κάτι το οποίο είναι κατ’ ανάγκην καταστροφικό σε κάθε περίπτωση. Η χρεοκοπία είναι όπλο των αδυνάτων όταν φτάνουν σ’ ένα σημείο που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους». Η συνέντευξη και δηλώσεις για το ίδιο θέμα από τους κ.κ. Τ. Κουράκη και Δ. Στρατούλη πυροδότησαν έναν πολυήμερο πόλεμο ανακοινώσεων με τη Ν.Δ., η οποία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εύχεται τη χρεοκοπία της χώρας.

Η υπόθεση απέκτησε, πάντως, έντονη εσωκομματική διάσταση όταν ο βουλευτής του κόμματος κ. Αλ. Μητρόπουλος έστειλε επιστολή στα μέλη της Κ.Ο., στην οποία ανέφερε ότι οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν σύγχυση στο εκλογικό σώμα και αβεβαιότητα στην κοινωνία. Μάλιστα, ζήτησε τη σύγκληση της Κ.Ο. προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν σε συνεννόηση με τους άλλους πασοκογενείς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για την Κουμουνδούρου, αφού επικοινωνιακά επιβεβαίωνε την κριτική της Ν.Δ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητρόπουλο, στην οποία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «γόνιμες διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν σε όλους τους χώρους», ενώ ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε κανενός είδους χρεοκοπία». Στη υπόθεση ενεπλάκη πάντως και η βουλευτής κ. Ρένα Δούρου, ασκώντας αυστηρή κριτική στις απόψεις για τη χρεοκοπία. Στελέχη με ιστορία «δεν πρέπει να μπαίνουν σε ένα παιχνίδι στο οποίο η αγωνία τους μπορεί να παρουσιαστεί ως αυτοπροβολή», τόνισε η κ. Δούρου.

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και η ανακοίνωση του βουλευτή κ. Θ. Δρίτσα με αφορμή τα γεγονότα της Υδρας, με την οποία καταλόγισε στην κυβέρνηση μια «ανόητη και πολυδάπανη παράσταση επίδειξης κρατικής και κυβερνητικής πυγμής», αποφεύγοντας, ωστόσο, να στιγματίσει τις αντιδράσεις των κατοίκων. Στην ανακοίνωση αυτή αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης τονίζοντας στο twitter ότι «το δίκιο του Υδραίου φοροφυγά μου είναι απεχθές». Και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Σκουρλέτης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν συντάσσεται με τις αντιδράσεις κάποιων οι οποίοι πήγαν και απέκλεισαν το Αστυνομικό Τμήμα ή έκοψαν το ρεύμα».

Εν τω μεταξύ, χθες, ο κ. Σκουρλέτης (BHMA Fm) δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει επισήμως συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που έρχεται την Τετάρτη στην Αθήνα και περιμένει απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή