Κοινή γραμμή Μέρκελ – Ολάντ

Κοινή γραμμή Μέρκελ – Ολάντ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υιοθέτηση κοινής στάσης για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα της κρίσης στην Ευρωζώνη θα αναζητήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη, σύμφωνα με τους Financial Times, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία του γερμανικού Τύπου εκτιμά ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο θα είναι «δύσκολη».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Μέρκελ αναμένεται να μείνει αμετακίνητη από τη θέση του Βερολίνου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Επιπλέον θα καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς πως η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει περισσότερη στήριξη στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Βερολίνο, η καγκελάριος θα καταστήσει απόλυτα σαφές στον Γάλλο πρόεδρο ποια είναι η γερμανική θέση, «ώστε να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις». Παράλληλα όμως επιθυμεί το Βερολίνο και το Παρίσι να «κινηθούν μαζί» στη διαχείριση της κρίσης. Θα χρειασθεί να διανύσει κάποια απόσταση για να συναντήσει τις θέσεις του κ. Ολάντ, ο οποίος έκανε σαφές πως θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα «ένα φως στο τέρμα του τούνελ» για να πεισθεί το εκλογικό σώμα της χώρας ότι τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που απαιτούνται δεν αποτελούν μία άσκοπη άσκηση, εκτιμούν οι FΤ.

Χθες πάντως ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζενέφ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα αποφασίσουν για την Ελλάδα αφού λάβουν την έκθεση της τρόικας για την οικονομική κατάστασή της και η χώρα εκφράσει το αίτημά της για βοήθεια.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα εν όψει της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο. Η ιστοσελίδα του περιοδικού ανέφερε επίσης το Σάββατο ότι από τα ελληνικά ταμεία δεν λείπουν 11,5 αλλά 14 δισ. ευρώ, επικαλούμενο την τρόικα. «Αιτία για τις νέες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι εκτός από τα ελλιπή φορολογικά έσοδα, η καθυστέρηση στις κυοφορούμενες ιδιωτικοποιήσεις και η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση», εξηγούσε.

«Το Βερολίνο διατηρεί τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα» έγραφε χθες η εφημερίδα Die Welt, που προέβαλε τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα: «Ανέκαθεν έλεγα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους Ελληνες, αλλά δεν μπορούμε να ρίχνουμε συνειδητά χρήματα σε ένα απύθμενο πηγάδι», τόνισε. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ: «Κάποια στιγμή και οι Ελληνες θα πρέπει να δώσουν μία απάντηση στο ερώτημα: ή θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια ή θα εγκαταλείψουμε το ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή