Ισχυρά μηνύματα από Σαμαρά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρα προσωπικού στοιχήματος δίνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στον διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκινάει από αύριο, ολοκληρώνεται το Σάββατο και περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί να εξασφαλίσει ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της χώρας και προτίθεται, αφού διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να υπογραμμίσει την ανάγκη να σταματήσουν οι επιθέσεις προς την Ελλάδα, διότι όπως θα πει αυτό δεν διευκολύνει την ευόδωση των στόχων, ενώ θα ζητήσει να σταματήσει η πίεση για τη λήψη νέων μέτρων σε μια περίοδο που η ύφεση σαρώνει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού κρατούν χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ωστόσο, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δανειστών για τη χώρα μας.

Ο κ. Σαμαράς προτίθεται να παρουσιάσει στην Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο, κατά ορισμένους, θα κινείται και πέραν των υποχρεώσεων του Μνημονίου, ενώ θα αναλύσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, υπενθυμίζοντας στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα έχει συμπληρώσει ήδη πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, η οποία επιδεινώνεται από τα προγράμματα λιτότητας και την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού. Θα δώσει, δε, έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου που είχε συζητηθεί στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΛΚ, στο οποίο μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για την έκδοση ομολόγων με ευρωπαϊκή εγγύηση για μεγάλα έργα υποδομής, τη δημιουργία ενός «ειδικού εργαλείου ρευστότητας» για την Ελλάδα που θα δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ά.

Παρότι επισήμως το αίτημα θα διατυπωθεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου -και εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση του πακέτου ύψους 11,6 δισ. από την τρόικα- ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι στα τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο θα ανοίξει η πολιτική συζήτηση για την επιμήκυνση, κατά δύο χρόνια, του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να το θέσει, υπογραμμίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου η χώρα μας να κατορθώσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Στα σχέδια του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται νέα συνάντηση με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κ. Βενιζέλο και Κουβέλη πριν από την επιστροφή του από Βερολίνο και Παρίσι. Θα τους ενημερώσει, ωστόσο, τηλεφωνικά για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Eurogroup και για όσα προτίθεται να θέσει στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή