Μέρκελ – Ολάντ συζητούν σήμερα για την Ελλάδα

Μέρκελ – Ολάντ συζητούν σήμερα για την Ελλάδα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφωνία, που εκδηλώθηκε χθες, ξεκίνησε η προσπάθεια Βερολίνου και Παρισίων να διαμορφώσουν κοινή στάση εν όψει των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αύριο και μεθαύριο, ενώ η κ. Μέρκελ φρόντισε να καταστήσει σαφές χθες ότι δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα πριν από την έκθεση της τρόικας.

Η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ θα γίνει απόψε στο Βερολίνο, ενώ η διαφωνία τους αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους σε σχέση με την Ελλάδα και, ενδεχομένως, υποκρύπτει γενικότερη διαφορετική προσέγγιση στο «ελληνικό ζήτημα». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ολάντ επιθυμούσε του αποψινού δείπνου να προηγηθεί κοινή συνέντευξη του ιδίου και της κ. Μέρκελ και να δοθεί δυνατότητα στους δημοσιογράφους για ερωτήσεις, ώστε να γίνει εκτενής τοποθέτηση των δύο ηγετών, καθώς «δεν έχει μιλήσει για την Ελλάδα εδώ και καιρό και θέλει να παραχωρήσει μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου». Αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι θα προτιμούσε να τοποθετηθεί με μια σύντομη δήλωση και να μην επεκταθεί σε λεπτομέρειες, τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και αν δεν αλλάξει κάτι σήμερα καθένας θα ακολουθήσει τη δική του τακτική. Ετσι, αναμένεται να γίνει μία σύντομη δήλωση πριν από την έναρξη του δείπνου και ο κ. Ολάντ, μετά την ολοκλήρωσή του, να παραχωρήσει συνέντευξη σε Γάλλους δημοσιογράφους στη γαλλική πρεσβεία του Βερολίνου.

Πάντως, η κ. Μέρκελ σε δήλωσή της χθες από το Κισινάου της Μολδαβίας, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχυ των όποιων ελληνικών προσδοκιών ενόψει της συνάντησής της με τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή, θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά». Επανέλαβε ότι κάθε εταίρος πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του και τη σημασία της αξιοπιστίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Εύσημα στον Σαμαρά

«Ο μεγαλύτερος αποταμιευτής της Ευρώπης» είναι εν τω μεταξύ ο χθεσινός τίτλος ρεπορτάζ για τον Αντώνη Σαμαρά στην ιστοσελίδα Spiegel Online, στο οποίο επισημαίνεται πως ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο αιτούμενος νέα βοήθεια για τη χώρα του. Παράλληλα εξαίρεται και η συμβολική απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να καταργήσει την καθιερωμένη ομιλία και τις συνήθεις μεταπολιτευτικές υποσχέσεις στη ΔΕΘ. Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι Ελληνες πολίτες προβαίνουν σε πολύ σκληρότερες θυσίες από ό,τι άλλοι πολίτες δοκιμαζόμενων χωρών, όπως προκύπτει από μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας.

«Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει η καγκελάριος είναι ένα από τα δυσκολότερα της θητείας της», παραδέχεται σύμβουλος της Μέρκελ στη γερμανική έκδοση της Wall Street Journal, καθώς ένα νέο πακέτο προς την Ελλάδα θα προκαλούσε εσωτερικούς κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά η απόρριψή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της Ευρωζώνης. «Τέλος με τη βοήθεια προς την Ελλάδα» ζητεί, εξάλλου, με χθεσινό σχόλιό του ο αρθρογράφος Τόμας Σμολ στο γερμανικό περιοδικό Der Stern, στο οποίο προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει ένα δραστικό κούρεμα του χρέους θα αποδειχθούν μάταιες όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή