Στήριξη Γιουνκέρ υπό σαφείς όρους

Στήριξη Γιουνκέρ υπό σαφείς όρους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ εκόμισε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με ταυτόχρονη αυστηρή σύσταση σε όσους συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής «να τηρούν μια περισσότερο σιωπηλή στάση», η οποία θα βοηθούσε την Ελλάδα κυρίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ενα εικοσιτετράωρο μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο και δύο πριν από το τετ α τετ Σαμαρά – Μέρκελ, από το βήμα του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Γιουνκέρ κατέστησε σαφές ότι τα μέτρα των 11,6 δισ. είναι το «διαβατήριο» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και ότι η επιμήκυνση είναι διασυνδεδεμένη με την επόμενη έκθεση της τρόικας. Εκανε μάλιστα λόγο για τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας. Αφησε δε με προσεκτικό τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» του επίσημου χρέους.

Παρά την αναμενόμενη αυστηρότητα που εξέπεμψε ο πρόεδρος του Eurogroup, η συνολική παρουσία του κ. Γιουνκέρ, εντός της συνάντησης αλλά και στις μετέπειτα δηλώσεις, προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εκτιμά ότι ξεκινά το ταξίδι του σε Βερολίνο και Βρυξέλλες με τη διπλωματική του φαρέτρα ενισχυμένη.

Τo κλίμα στη σχεδόν δίωρη συνάντηση των δύο ανδρών, στην οποία πλην του κ. Σαμαρά συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας και Χρ. Σταϊκούρας, ήταν πολύ καλό. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον κ. Γιουνκέρ τον σχεδιασμό για την εξοικονόμηση των 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και τις πολυεπίπεδες σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διοικητική μεταρρύθμιση, καθώς και για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Στο ζήτημα της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε εμμέσως λίγο αργότερα και ο κ. Γιουνκέρ, δηλώνοντας ότι οι χαμηλόμισθοι έχουν υποφέρει πολύ στην Ελλάδα, ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να επιβληθούν νέες μεγάλες απαιτήσεις σε αυτή την ομάδα ατόμων και ότι θα πρέπει άλλα τμήματα της κοινωνίας να συμβάλουν στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα. Εδωσε ακόμη έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

«Το μόνο που ζητούν κυβέρνηση, λαός και λογική είναι να μπούμε σε ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα «πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά» και έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της ρευστότητας. Προέβλεψε δε ότι θα διαψευστούν όσοι ποντάρουν στην έξοδό μας από το ευρώ, υπονομεύοντας την προσπάθεια της Ελλάδας. «Θα τους διαψεύσουμε με έργα, όχι με λόγια», είπε και εκτίμησε ότι με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας θα αλλάξει η ψυχολογία στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιουνκέρ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να ξεπεράσει το χρέος της, ότι επισκέπτεται τη χώρα μας ως φίλος, ενώ νωρίτερα «φίλο» τον είχε χαρακτηρίσει και ο κ. Σαμαράς. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι δεν είναι εκείνος που θα δώσει μαθήματα στους Ελληνες.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Eurogroup στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ. Σαμαράς θα γίνει δεκτός την Παρασκευή στις 11.45 (τοπική ώρα) από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της καγκελαρίας, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις 13.00 (τοπική ώρα).

Εντονα αντέδρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στις δηλώσεις των κ. Γιουνκέρ και Σαμαρά. Ο δρόμος τον οποίο με αποφασιστικότητα βαδίζει η κυβέρνηση είναι αυτός της πλήρους υποταγής στα συμφέροντα των δανειστών, της ύφεσης και της λιτότητας, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μόνο ένταση της αντιλαϊκής θύελλας, ανεξάρτητα από την όποια διαπραγμάτευση και επιμήκυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή