Εσωκομματικοί τριγμοί στη Δημοκρατική Αριστερά

Εσωκομματικοί τριγμοί στη Δημοκρατική Αριστερά

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της ρήξης με τον κ. Φώτη Κουβέλη και με τη ΔΗΜΑΡ μοιάζουν να επιλέγουν οι βουλευτές της κ. Οδ. Βουδούρης και Γ. Μιχελογιαννάκης, καθώς αμφότεροι, επανερχόμενοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους, υπονόησαν σαφώς ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα που δεν προβλέφθηκαν στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης απουσίασε από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ ο κ. Βουδούρης, καίτοι παρών, δεν πήρε τον λόγο, με το επιχείρημα ότι οι βουλευτές δεν είχαν ενημερωθεί για την ημερήσια διάταξη! Σημειώνεται, ωστόσο, ότι νωρίτερα είχε στείλει αναλυτική επιστολή σε όλους τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ενημερώνοντάς τους για τις σοβαρές ενστάσεις που έχει έναντι των επιλογών του κόμματος…

Ο κ. Κουβέλης απέφυγε να σηκώσει το γάντι της έμμεσης αυτής αμφισβήτησής του από τους δύο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι δε συνεργάτες του υποστήριζαν ότι η γραμμή του προέδρου, που θα μπορούσε να συνοψισθεί στη φράση «στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί ο άλλος δρόμος οδηγεί στη δραχμή και τη χρεοκοπία», στηρίχθηκε και χθες ομόφωνα από την Κ.Ο.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν της προλογικής τοποθέτησης Κουβέλη δεν έλειψαν οι -έστω διπλωματικά- διατυπωμένες επιφυλάξεις ακόμη και για τον ρόλο του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα. Πιο αιχμηρή ήταν η παρέμβαση του κ.Πάρι Μουτσινά, που αμφισβήτησε εντονότατα τις κυβερνητικές επιλογές για την τύχη της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ και άλλοι βουλευτές δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το αν τα επικείμενα -προς ανακοίνωση- μέτρα έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΔΗΜΑΡ. «Θα πρέπει να πούμε την πλήρη αλήθεια στους πολίτες, αν τα δεδομένα στην Ε.Ε. έχουν αλλάξει και μας υποχρεώνουν να μεταβάλουμε τις θέσεις μας» είπαν κάποιοι, άλλοι ζήτησαν να έχουν έγκαιρη ενημέρωση από το κόμμα, διαμαρτυρόμενοι ότι μαθαίνουν τα μέτρα από τις εφημερίδες, και μια τρίτη ομάδα ζήτησε «εξηγήσεις» για το μέτρο της ώριμης συνταξιοδότησης που εισηγείται ο κ. Κουβέλης, υπονοώντας ότι πιθανώς δεν θα διαφέρει στο αποτέλεσμά του από την εφεδρεία που απορρίπτει η ΔΗΜΑΡ.

Απο την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης, επικαλούμενος το ότι δεν έχει ακόμη στα χέρια του το τελικό σχέδιο των μέτρων, προτίμησε να θέσει όλους τους βουλευτές προ του γενικότερου διλήμματος που αντιμετωπίζει το κόμμα του. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές θυσίες για τα αδύναμα στρώματα του πληθυσμού» είπε, τόνισε ότι κεντρικός του στόχος είναι τα μέτρα να πλαισιωθούν από ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για να μην πάνε ξανά χαμένες οι θυσίες και επανάλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπήκε στην κυβέρνηση για να την εγκαταλείψει, διότι μια τέτοια επιλογή θα σήμαινε αυτομάτως την κατάρρευση του κυβερνητικού σχήματος και την καταστροφή της χώρας.

Ενστάσεις

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι τις μεμονωμένες ενστάσεις που ακούστηκαν χθες αρκετοί βουλευτές τις απέδιδαν στην ανομολόγητη ανάγκη ενός γενικότερου ιδεολογικού αναπροσδιορισμού της ΔΗΜΑΡ και στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Β. Οικονόμου επανέφερε την ιδέα ενός συνεδρίου, με το επιχείρημα ότι «στον κεντροαριστερό χώρο δεν χωρούν δύο κόμματα, επομένως ή εμείς θα επιβιώσουμε ή το ΠΑΣΟΚ»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή