Το Βερολίνο εξετάζει το κόστος του Grexit

Το Βερολίνο εξετάζει το κόστος του Grexit

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να διαβεβαίωσε χθες το μεσημέρι τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το κλίμα όμως που καταγράφεται στη γερμανική κοινή γνώμη και τον Τύπο είναι πολύ διαφορετικό. Το Grexit παρουσιάζεται όλο και συχνότερα ως πιθανό σενάριο, για το οποίο προετοιμάζεται η γερμανική οικονομία, ενώ οποιαδήποτε παραχώρηση προς την ελληνική πλευρά δημιουργεί κραδασμούς στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times Deutschland το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας υπό τον υφυπουργό Τόμας Στέφεν που επεξεργάζεται σχέδιο για τις ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, του επονομαζόμενου Grexit. Αποστολή της είναι να εξετάσει «πώς θα μπορούσε να αποτραπεί ένα ντόμινο διάχυσης της κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης». Κατά την εφημερίδα, η επιστράτευση της συγκεκριμένης ομάδας αποδεικνύει ότι τόσο η καγκελάριος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμούν να είναι η χώρα προετοιμασμένη για το αρνητικό αυτό σενάριο. Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε πάντως να υποβαθμίσει τη σημασία του σχεδίου, διευκρινίζοντας ότι μια κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τα πλέον απίθανα.

«Χαμένη περίπτωση»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα S­ddeutschen Zeitung ο διάσημος οικονομολόγος Μάνφρεντ Νόιμαν, στον οποίο σημειωτέον έχει κάνει το διδακτορικό του ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «χαμένη περίπτωση» και ζητεί από τη γερμανική κυβέρνηση σκληρότερη αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Τέλος, ο Αντρέα Σμιτς, πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών, δεν αποκλείει το Grexit, το οποίο πάντως δεν θα έλυνε, κατά τη γνώμη του, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά ο Σμιτς προειδοποιεί ότι παραμονή στο ευρώ χωρίς σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε ένα επί δεκαετίες επιδοτούμενο κράτος στους κόλπους της Ευρωζώνης. Ο ίδιος πάντως προειδοποιεί ότι μια έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα έχει εξίσου μεγάλο κόστος. «Είναι πλάνη ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν θα μας κοστίσει άλλο αν βγει από την Ευρωζώνη», σημειώνει.

Μόλις προχθές δημοσιοποιήθηκε σφυγμομέτρηση της εταιρείας Emnid που δείχνει τα δύο τρίτα των Γερμανών πολιτών να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε υποχώρηση προς την Αθήνα εκ μέρους του Βερολίνου. Παράλληλα, ο Χριστιανοδημοκράτης Φόλκερ Κάουντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Μέρκελ, διαμηνύει ότι η χώρα του «δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα» και πως η Ευρωζώνη θα αντέξει μία πιθανή έξοδο της χώρας μας. «Δεν θα ήταν πρόβλημα για το ευρώ. Με τους μηχανισμούς διάσωσης έχει αναπτύξει τη δυνατότητα η Ευρωζώνη να ακυρώσει τον κίνδυνο μετάδοσης», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή