«Περιμένουμε πράξεις από την Ελλάδα»

«Περιμένουμε πράξεις από την Ελλάδα»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρίτο ηχηρό «ναι» στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς και μία ψήφο εμπιστοσύνης στις μέχρι σήμερα προσπάθειες της κυβέρνησής του θα επιδιώξει να εξασφαλίσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίον θα συναντηθεί το πρωί στα Ηλύσια Πεδία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έγινε δεκτός στην καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές καθώς επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα τη χώρα, αναχώρησε χθες το μεσημέρι από το Βερολίνο, έχοντας στις βαλίτσες του μία θερμή δήλωση αναγνώρισης των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης από την κυρία Μέρκελ, ένα ξεκάθαρο «ναι» στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αλλά και ένα αυστηρό τελεσίγραφο: Οτι η περίοδος των λόγων έχει παρέλθει οριστικά και ότι η Ελλάδα έχει την τελευταία ευκαιρία να αποδειχθεί συνεπής προς τις δεσμεύσεις της, με αφετηρία την έκθεση της τρόικας, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση όποιων άλλων συζητήσεων περί διευκολύνσεων, χρονικών ή άλλων. Εξαλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα προκειμένου να διαπιστώσει αν το χρέος θα είναι βιώσιμο μέχρι το 2020. Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ και ιδιαίτερα η υπογράμμιση ότι το Βερολίνο θα στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης, αναγνωρίζοντας τη βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα, δημιούργησαν συγκρατημένες προσδοκίες στην ελληνική πλευρά ότι επιτεύχθηκε ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του διπλωματικού μαραθωνίου: Το λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου, το άνοιγμα ανοικτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών (το οποίο και συμφωνήθηκε μεταξύ Σόιμπλε – Στουρνάρα) και η δημιουργία συνθηκών εξάλειψης της εκατέρωθεν καχυποψίας, η οποία για τον κ. Σαμαρά είναι προϋπόθεση για όλα τα επόμενα βήματα, τα οποία πάντως πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς όπως τονίζουν συνεργάτες του, «ζούμε σε καιρούς περίεργους με την ευρωπαϊκή κρίση σε πλήρη εξέλιξη και θα πρέπει να επιταχύνει η Ελλάδα τις προσπάθειες».

Το πρώτο θετικό σημάδι για την έκβαση της επίσημης επίσκεψης Σαμαρά στην Καγκελαρία δόθηκε από την ίδια την καγκελάριο, η οποία μισή ώρα περίπου μετά την έναρξη της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι κ. Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Παπασταύρου, ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να συνεχίσουν την κουβέντα κατ’ ιδίαν. Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, πήγε σε βάθος και κράτησε περίπου 40 λεπτά. Ο κ. Σαμαράς της εξήγησε με λεπτομέρειες το κυβερνητικό σχέδιο για τα 11,6 δισ., τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και την αρνητική ψυχολογία που υπάρχει στην Ελλάδα λόγω των αντικρουόμενων μηνυμάτων που έρχονται από την Ευρώπη.

Ικανοποίηση

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», σημείωσε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο αρχηγοί μετά τη λήξη της συνάντησης. Η καγκελάριος δήλωσε με σαφήνεια ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πληθώρα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Αθήνα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αναμένει από τη Γερμανία να μη γίνονται αβασάνιστες κρίσεις (σ.σ. περί εξόδου από το ευρώ), ενώ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών γύρω από τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως βασικό αίτημα της Ελλάδας είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να δρομολογηθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή