Κάθε στέλεχος και… άποψη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάρκεια της αυγουστιάτικης ανάπαυλας, το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς ήταν μια έκρηξη αντικρουόμενων απόψεων στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως συνέβη ακριβώς αυτό, όχι μόνον με μια αφορμή.

Μέτωπα σχηματίστηκαν με αφορμή ένα άρθρο του Spiegel για το αναπόφευκτο της ελληνικής χρεοκοπίας, τη συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Πέρες αλλά και τα επεισόδια που έγιναν στην Υδρα για τους φορολογικούς ελέγχους.

Η έκρηξη αυτή εκτονώθηκε γρήγορα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, και αφού οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι τρόμαξαν από τις διαστάσεις που πήρε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα στελέχη που βρέθηκαν μέσα στη δίνη προχώρησαν εκ των υστέρων σε διορθωτικές δηλώσεις. Χρειάστηκε βέβαια να παρέμβει προηγουμένως πυροσβεστικά η Κουμουνδούρου και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τους κ. Λαφαζάνη και Μητρόπουλο. Η Π. Γ. του ΣΥΝ συνέστησε προσοχή, γιατί το «μηντιακό σύστημα» που «ελέγχεται από τη Ν.Δ.» είναι σε θέση να «κάνει την τρίχα, τριχιά».

Αξιοσημείωτο ήταν, πάντως, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις αντιπαραθέσεις είναι στελέχη πρώτης γραμμής. Αντιθέτως, οι περίφημες συνιστώσες που τόσα έχουν ακούσει για τις εξτρεμιστικές τους απόψεις, δεν έπαιξαν σχεδόν κανένα ρόλο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι κάποιοι εισέπραξαν και ερμήνευσαν την εσωκομματική διαμάχη ως επιχείρηση «ευθυγράμμισης» των απόψεων εν όψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης για το ενιαίο κόμμα τον Οκτώβριο, κάτι που μάλλον πρέπει να προϊδεάζει για έναν νέο γύρο το φθινόπωρο.

Σε ό,τι αφορά τα περί χρεοκοπίας, η Κουμουνδούρου είχε εν μέρει δίκιο όταν υποστήριζε ότι στο θέμα δόθηκαν υπερβολικές διαστάσεις. Τα όσα είπε ο κ. Π. Λαφαζάνης δεν ήταν ό, τι πιο επιθετικό έχει διατυπώσει σε σχέση με τη στάση πληρωμών κατά καιρούς: «Η χρεοκοπία, εν γένει -δεν το λέω ως απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά επειδή τρομοκρατούν με τις λέξεις- δεν είναι κάτι το οποίο είναι κατ’ ανάγκην καταστροφικό σε κάθε περίπτωση. Η χρεοκοπία είναι όπλο των αδύνατων όταν φτάνουν σ’ ένα σημείο που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

Μείζον εσωκομματικό ζήτημα πάντως την κατέστησε η παρέμβαση του Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος έστειλε επιστολή στον κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις των ανωτέρω στελεχών «επιπόλαιες και ανιστόρητες» που προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη, ενώ ζήτησε και σύγκλιση της Κ.Ο. για να συζητηθεί το θέμα. Μια μέρα αργότερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένα Δούρου, ζήτησε δημοσίως από τους κ. Λαφαζάνη και Στρατούλη «να μην μπαίνουν σε ένα παιχνίδι που μπορεί να αδικηθεί η αγωνία τους, να παρουσιαστεί ως αυτοπροβολή».

Για την ηγεσία του κόμματος, η παρέμβαση Μητρόπουλου ήταν επικοινωνιακά επιζήμια, αφού έδειξε να δικαιώνει την κριτική της Ν.Δ. Η Κουμουνδούρου έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία της, διαρρέοντας ότι ο Μητρόπουλος πήρε πρωτοβουλία δίχως προηγούμενη συνεννόηση με τους λοιπούς «πασοκογενείς».

Στελέχη της την απέδιδαν στην προσπάθεια του γνωστού εργατολόγου να πλασαριστεί ως υποστηρικτής του προέδρου. Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι ανάλογη ανάγνωση έγινε και από την άλλη όχθη με διαφορετικά όμως συμπεράσματα: «Επειδή οι διεργασίες για την πορεία ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μόλις αρχίσει, απαιτείται η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση όλων των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων» αναφέρεται σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Ισκρα, η οποία πρόσκειται στο αριστερό ρεύμα και τον Π. Λαφαζάνη.

Πολύ μεγαλύτερο εύρος πάντως είχαν οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Πέρες και στις οποίες πρωτοστάτησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, με τη φράση: «δεν με αφορά αυτού του είδους η «υπεύθυνη» διπλωματία που αύριο θα είναι η επίσημη εξωτερική μας πολιτική». Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συνάντηση Τσίπρα-Πέρες διαφώνησε δημοσίως και η συνιστώσα ΔΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή