Ποιος κάνει τι, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου

Ποιος κάνει τι, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αντώνης Σαμαράς, λένε όσοι τον ξέρουν, ήταν πάντα συγκεντρωτικός. Αυτό δεν άλλαξε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σύστημά του παραμείνει συγκεντρωτικό μεν, αλλά εξαιρετικά συμπαγές, αφού οι περισσότεροι από τους επιτελείς του είναι συνεργάτες του εδώ και πολλά χρόνια.

Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς είχε δεχθεί κριτική ακόμα και για τις ατέλειωτες εργατοώρες που αφιέρωνε ώστε να έχει εικόνα για όλα. Κάτι που δεν τον έκαμψε, και εξακολουθεί να κάνει το ίδιο και ως πρωθυπουργός. Κι όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν οι συνεργάτες του, το σύστημα φέρνει αποτελέσματα.

Οι εργατοώρες, μάλιστα, έχουν αυξηθεί. Το δε φαγητό έχει περιορισθεί. Με εντολή του, το εστιατόριο στο Μαξίμου έπαψε να λειτουργεί και ο ίδιος αρκείται σε σάντουιτς. Οι συνεργάτες του πηγαίνουν στο Μαξίμου νωρίς το πρωί και φεύγουν (πολύ) αργά το βράδυ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το επίσημο δείπνο με τον κ. Γιουνκέρ ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του επέστρεψαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έμειναν ώς τις πρώτες πρωινές ώρες. Το ίδιο ακριβώς έγινε και μετά το επίσημο δείπνο με τον κ. Μπαρόζο.

Πέρα από αυτό όμως, υπάρχει και η… τυραννία του τηλεφώνου. Οι τηλεφωνικές «έφοδοι» του κ. Σαμαρά είναι συνεχείς και παραπέμπουν σε πρωθυπουργικό στυλ παλαιότερης κοπής.

Ο κ. Σαμαράς δεν άλλαξε την ομάδα του στο Μαξίμου. Η λογική είναι κάπως «ποδοσφαιρική»: «Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει». Οι συνεργάτες του ήταν μαζί του στη Συγγρού και πλάι του πολλά χρόνια πριν. Η δε χωροταξία στο Μαξίμου καθορίζει με συνάφεια τη «γεωμετρική θέση» του καθενός. Σχηματικά και οι ίδιοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για τους «επάνω» και τους «κάτω», ανάλογα με το πού βρίσκονται τα γραφεία τους.

Στους «επάνω» λοιπόν συγκαταλέγεται ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, για πολλά χρόνια πολιτικός φίλος και συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Το γραφείο του είναι το μπροστινό, στον πρώτο όροφο, εκεί όπου κάποτε στεγάζονταν οι κ. Παμπούκης και Ρουσόπουλος. Το γραφείο τού επίσης πολύ στενού συνεργάτη του Χρύσ. Λαζαρίδη βρίσκεται «επάνω» και είναι αυτό όπου στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν η κρεβατοκάμαρα του Μαξίμου, ενώ μετέπειτα φιλοξένησε το γραφείο του κ. Αθανασάκη. Ο κ. Λαζαρίδης δεν έχει θεσμικό ρόλο στο Μαξίμου, αλλά έχει ουσιαστική συμβολή στη λειτουργία του συστήματος Σαμαρά, καθώς ο πρόεδρος του αναθέτει δύσκολες και ιδιαίτερες αποστολές, όπως ήταν η διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία. Εκτοτε ο κ. Λαζαρίδης συμμετέχει και στην τριμερή ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Στο γραφείο όπου στεγαζόταν παλαιότερα ο κ. Γ. Αγγέλου, στενός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή, συναντάται σήμερα ο κ. Κ. Μπούρας, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού και «δεξί του χέρι», καθώς η κοινή τους πορεία μετράει περισσότερα από 20 χρόνια.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι «κάτω», στο περιβόητο «Υπόγειο». Σε αυτούς ανήκουν ο επίσης στενός φίλος και συνεργάτης του κ. Σαμαρά Γ. Μουρούτης, ο οποίος τον συναντά αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ο σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού Γρ. Τσιμογιάννης, που επίσης συνδέεται με στενή φιλία μαζί του, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, που είναι και η τελευταία «μεταγραφή».

«Πρωινός καφές»

Ολοι οι προαναφερθέντες συμμετέχουν στον «πρωινό καφέ», ενώ στη συνέχεια ανεβαίνουν στο γραφείο του κ. Σαμαρά και ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για την ατζέντα. Εκείνος δίνει οδηγίες. Πέραν αυτών, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ανήκουν ο οικονομικός σύμβουλος Γ. Μουρμούρας, ο Αγγ. Υψηλάντης ως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου και ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ι. Καράκωστας, που εδρεύουν στο Μέγαρο Σταθάτου, και φυσικά στη Βουλή ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκος.

Τέλος, το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με τον επικοινωνιολόγο Δ. Μαύρο.

Το κινητό τηλέφωνο που δεν κλείνει ποτέ

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν έναν εφιάλτη, που ακούει στο όνομα κινητό τηλέφωνο. Γιατί, σε αντίθεση με ό, τι έκαναν οι προκάτοχοί του, ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν έκλεισε ποτέ το παλιό κινητό του, τον αριθμό του οποίου ξέρουν εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα.

Στην πρωθυπουργία, το κινητό αυτό έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο και εντελώς προσωπικό σύστημα πληροφόρησης, αφού όσοι έχουν το νούμερό του του στέλνουν μηνύματα για οτιδήποτε συμβαίνει. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρωθυπουργός ζητάει από τους συνεργάτες του να επιληφθούν του θέματος. Επειδή όμως αυτό έχει ήδη συμβεί πολλές φορές, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο άγχος για τα μηνύματα που δέχεται στο κινητό του, μάλλον δικαιολογημένα. Ενίοτε το ίδιο συμβαίνει και με τα e-mails, που λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Με δεδομένο ότι στο καινούργιο του κινητό (με το οποίο επικοινωνεί με τους συνεργάτες του) ο πρωθυπουργός έχει απόκρυψη και, ως εκ τούτου, είναι υποχρεωμένοι να σηκώνουν όλες τις κλήσεις από απόκρυψη, το άγχος αυτό πολλαπλασιάζεται.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Σαμαράς, συχνά-πυκνά, αρέσκεται στο να ανοίγει το παράθυρο του γραφείου, για να αναπνέει καθαρό αέρα. Και όταν το πρόγραμμα της ημέρας του το επιτρέπει, κάνει και μια μικρή βόλτα στον κήπο του Μεγάρου. Δεν «περνάει» πάντως απέναντι, στον Εθνικό Κήπο, όπως έκανε παλαιότερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Και μια και ο λόγος για τον κ. Παπανδρέου, αρχική πρόθεση του νυν πρωθυπουργού ήταν να αξιοποιήσει την υποδομή που είχε δημιουργήσει ο κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εσωτερικών. Για τεχνικούς και λειτουργικούς λόγους, ωστόσο, αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Δεν αποκλείεται, όμως, να ενεργοποιηθεί κάποια στιγμή αργότερα, αν και όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν βεβαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή