Εναλλακτική πρόταση από την Ολλανδία

Εναλλακτική πρόταση από την Ολλανδία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ζητήσει η Ελλάδα την «εμπροσθοβαρή» εκταμίευση των δανείων του μηχανισμού στήριξης προτείνει η Ολλανδία, αντί της επιμήκυνσης του χρόνου μείωσης του ελλείμματος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την πρόταση αυτή έκανε χθες ο ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μπ. Κνάπεν, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και το επιτελείο του.

Τα κεφάλαια που απομένουν βάσει Μνημονίου να εκταμιευτούν από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα από τώρα έως το τέλος του 2014 ανέρχονται σε 70 δισ. ευρώ. Η πρόταση του Ολλανδού υπουργού δεν έχει εξειδικευτεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ετέθη στο πλαίσιο του να σταματήσει η Ελλάδα να ζητεί επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί επί της ουσίας στην ανάγκη για νέα δάνεια και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δεν μπορούν να «περάσουν» ένα νέο πακέτο στήριξης από το εσωτερικό τους κοινό. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου διεξάγονται εκλογές στην Ολλανδία και πρόκειται για μία χώρα που πολλές φορές έχει ταχθεί υπέρ του να μην υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα, ούτε ζήτημα επιπλέον χρηματοδότησης. Δηλαδή της εμπροσθοβαρούς εκταμίευσης (frontloading) των επόμενων δόσεων των 70 δισ. που έχουν απομείνει. Ηταν καθαρά μία πρόταση της ολλανδικής πλευράς, που θεωρεί ότι η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι «κόκκινο πανί» για την πλειοψηφία των πολιτών του Βορρά της Ευρώπης.

Ωστόσο, μία εμπροσθοβαρής εκταμίευση των δανείων θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει την ελληνική οικονομία στο να ανακάμψει γρηγορότερα. Αυτό, γιατί θα υπήρχαν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποπληρωθούν άμεσα προμηθευτές του Δημοσίου (οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι περίπου 7 δισ.) και οι τράπεζες που έχουν δανείσει περί τα 18 δισ. στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα πρέπει να έχει την έγκριση της τρόικας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή