Περικοπές συντάξεων, μισθών, δώρων στο πακέτο 11,6 δισ.

Περικοπές συντάξεων, μισθών, δώρων στο πακέτο 11,6 δισ.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας για όλους τους συνταξιούχους (Δημοσίου και άλλων ασφαλιστικών ταμείων) και τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των περικοπών. Παράλληλα, το πακέτο περιλαμβάνει νέες μειώσεις σε συντάξεις, δαπάνες για την Υγεία, προνοιακά επιδόματα, εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ (που λαμβάνουν περίπου 150.000 εργαζόμενοι), μισθούς και δήμους, ενώ νέες περικοπές θα γίνουν και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα τελούν υπό την έγκριση της τρόικας (αν και ενστάσεις προέβαλαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αργά χθες το βράδυ, ειδικά για την οριζόντια κατάργηση των δώρων). Χθες καθορίστηκε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών της τρόικας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παρουσίασε έναν κατάλογο μέτρων στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτόν προβλέπεται:

1. Περικοπές στις συντάξεις με «καθαρή» απόδοση 4,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, όμως, τα νέα μέτρα πρέπει να ανέρχονται στα 7,3 δισ. ευρώ, για να προκύψει αυτό το δημοσιονομικό όφελος. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτή μείωση από 2% έως 10% για τις κύριες συντάξεις των 800 ευρώ και άνω, ενώ οι ίδιες μειώσεις θα γίνουν από τα 1.000 ευρώ και πάνω για όσους λαμβάνουν κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πάντως, υπάρχει και σενάριο που προβλέπει περικοπές από τα επίπεδα των 600-700 ευρώ. Επιπλέον αυτών, προωθείται και ο εξορθολογισμός του καθεστώτος του εφάπαξ.

2. Νέες μειώσεις στον τομέα της Υγείας με στόχο την εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος (περί τα 800 εκατ. ευρώ) θα προέλθει από την εκ νέου μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

3. «Ψαλίδι» στα προνοιακά επιδόματα και τα αναπηρικά. Το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί ανέρχεται στα 940 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τους εκπροσώπους των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς ειδικά για τα αναπηρικά δεν προβλέπεται εισοδηματικό πλαφόν, ενώ υπήρξαν διαφωνίες και για τις μειώσεις στο ΕΚΑΣ.

4. Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, που μεσοσταθμικά θα ανέλθουν στο 12% και εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 800 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται ακόμα η εξαίρεση των αστυνομικών και όσων λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας.

5. Μείωση της μη μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου κατά 750 εκατ. ευρώ.

6. Περικοπές στους ΟΤΑ με στόχο την εξοικονόμηση 730 εκατ. ευρώ, με μειώσεις σε διάφορους κωδικούς δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και των επιδομάτων.

7. Μειώσεις λειτουργικών δαπανών (κλείσιμο στρατοπέδων κ.λπ.) στην Αμυνα κατά 500 εκατ. ευρώ.

8. Καταργήσεις φοροαπαλλαγών και μείωση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες κατά 450 εκατ. ευρώ.

9. Περικοπές στην Παιδεία κατά 350 εκατ. ευρώ.

10. Κατάργηση δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας) στο Δημόσιο με εξοικονόμηση 330 εκατ. ευρώ.

11. Νέα μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ.

12. Περιστολή λειτουργικών δαπανών στις ΔΕΚΟ και αύξηση εσόδων τους με όφελος 270 εκατ. ευρώ.

13. Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ με δημοσιονομικό όφελος 75 εκατ. ευρώ.

14. Μείωση ή και κατάργηση εποχικών επιδομάτων με εξοικονόμηση 70 εκατ. ευρώ (εκφράστηκαν διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ).

15. Περικοπές σε βουλευτές και κόμματα με όφελος 50 εκατ. ευρώ.

Ολα αυτά τελούν υπό την οριστική έγκριση της τρόικας, με τους επικεφαλής της να έρχονται τελικά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή