Handelsblatt: Μεταρρυθμιστής ο κ. Αντ. Σαμαράς

Handelsblatt: Μεταρρυθμιστής ο κ. Αντ. Σαμαράς

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μεταμόρφωση του κυρίου Σαμαρά» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξένησε στη χθεσινή έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στο οποίο από τους αρθρογράφους περιγράφονται η μετεξέλιξη του Ελληνα πρωθυπουργού από αντιτιθέμενου στις μεταρρυθμίσεις σε κεντρικό πρόσωπο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της χώρας και η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα που συνόδευσε αυτή τη μεταβολή.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι είναι τελείως διαφορετική η εικόνα του κ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού σε σχέση με αυτή που είχε διαμορφωθεί από τη στάση που τηρούσε όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου διπλωμάτη της Ευρωζώνης που παραθέτουν οι συντάκτες του άρθρου, «η μεταμόρφωση από αναστολέα των μεταρρυθμίσεων σε μεταρρυθμιστή είναι πραγματικά εκπληκτική», ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός προκάλεσε «θαυμάσια εντύπωση» στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στο δημοσίευμα γίνεται σύγκριση και με τον Λουκά Παπαδήμο, με την επισήμανση ότι η διαφορά είναι ότι ο κ. Σαμαράς δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να «περάσει» πολιτικά τα απαιτούμενα μέτρα. Οι σχετικές διαβεβαιώσεις που έδωσε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο δείχνουν να πείθουν τη γερμανική ηγεσία, ενώ στην πειθώ του αποδίδεται η αλλαγή πολιτικής στάσης στη Γερμανία. Οπως αναφέρεται, εξήγησε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει το κενό των 11,6 δισ. με αναφορά σε επιπλέον περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, ενώ αισιόδοξα χαρακτηρίζονται τα μηνύματα από την προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι και ο ελληνικός λαός φαίνεται να ανακτά την εμπιστοσύνη του έναντι της πολιτικής, με τις καταθέσεις να επιστρέφουν στις τράπεζες. Πάντως, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στην αλλαγή στάσης έναντι της Ελλάδας συνεκτιμήθηκε και η γεωπολιτική σημασία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή