Ευ. Βενιζέλος: «Υπάρχουν όρια απαράβατα»

Ευ. Βενιζέλος: «Υπάρχουν όρια απαράβατα»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη μαζί με τα επαχθή μέτρα να ανακοινωθεί και ένα σχέδιο ανταπτυξιακών πρωτοβουλιών για την ανάκαμψη της οικονομίας τόνισε και χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος της συνάντησης των τριών αρχηγών. Και τούτο, όπως τόνισε, για να πεισθούν οι πολίτες ότι οι συγκεκριμένες θυσίες θα είναι όντως οι τελευταίες και ότι η κυβέρνηση συνοδεύει τις περικοπές με δίκαια, αλλά και αναπτυξιακά μέτρα (έμπρακτες ενέργειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, διευκολύνσεις στα δάνεια κ.λπ.). «Μόνον έτσι θα αποκτήσουν νόημα και τα περιβόητα μέτρα τα οποία ο λαός πρέπει να τα τοποθετήσει σε μία προοπτική» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπαινισσόμενος μάλιστα ότι η εν λόγω πρότασή του έγινε εν τέλει αποδεκτή από τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, μόνον καθησυχαστική δεν ακούστηκε η συγκεκριμένη διαβεβαίωση. Μετά τις δηλώσεις του κ. Γ. Στουρνάρα, αλλά και τις διαρροές των οριζόντιων περικοπών (μείωση όλων των συντάξεων άνω των 800 ευρώ, πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα κ.λπ.) η κοινοβουλευτική ομάδα έβραζε και δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που υποστήριζαν ότι δύσκολα θα περάσουν. «Αν αυτά δεν είναι οριζόντια μέτρα, τι είναι» αναρωτιούνταν αρκετοί βουλευτές και πρόσθεταν με νόημα «τώρα θα δούμε τι θα κάνουν και οι συνάδελφοι της Ν.Δ.»…

«Υπ’ όψιν οι θυσίες»

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε οποιαδήποτε λεπτομερή αναφορά στα υπό ανακοίνωση μέτρα. Είπε απλώς ότι με τους δύο αρχηγούς «επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχουν απαράβατα όρια, τα μέτρα να έχουν εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη, να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, να ληφθούν υπόψη οι θυσίες στην εθνική προσπάθεια που έχουν γίνει έως τώρα, κυρίως από αδύναμους και μεσαίους».

Καθώς, ωστόσο, ήδη είχαν διαρρεύσει οι πληροφορίες για τις οριζόντιες μειώσεις ο κ. Βενιζέλος έσπευσε εμμέσως να προαναγγείλει και το πώς θα αιτιολογήσει στους πολίτες τη θετική στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. «Πρέπει να λέμε την αλήθεια» είπε, «θα απαιτηθούν σίγουρα πρόσθετες περικοπές και θυσίες, αλλά ο καθένας πρέπει να νιώσει ότι αυτές πιάνουν τόπο και κυρίως ότι είναι δίκαιες». Με άλλα λόγια, ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει -όπως προφανώς και οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι- επικαλούμενος και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να εμφανίσει τα οριζόντια μέτρα ως δίκαια, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι με τις κλιμακωτές μειώσεις στους μεγαλύτερους μισθούς και τις συντάξεις, οι προνομιούχοι θα θιγούν σαφώς περισσότερο από τους οικονομικά ασθενέστερους.

Στην Πολιτική Γραμματεία

Την επιχειρηματολογία αυτή περιέγραψε και στην πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε το απόγευμα, στην οποία ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε και κατά της επιλογής η κυβέρνηση να ζητήσει κούρεμα των τελευταίων διμερών δανείων (Μάιος 2010 και ΕFSF).

Αν απαιτήσουμε από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους να υποστούν ένα τέτοιο βάρος θα δημιουργηθεί έκρηξη εναντίον της Ελλάδας, είπε και αντιπρότεινε τρεις λύσεις: Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF, την επαναγορά ομολόγων του Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά σε τιμή ευκαιρίας και τη μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από τα φτηνά ομόλογα που αγόρασε.

Οπως τονίστηκε, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν όλα τούτα θα πείσουν την Κ.Ο. να ψηφίσει τα μέτρα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Γ. Ντόλιου, που είπε ότι όσα ακούγονται «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία», ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης μόλις προχθές επανέλαβε την άρνησή του να ψηφίσει οριζόντιες περικοπές που δεν προβλέπονται στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή