«Αξίζει τον κόπο να γίνουν οι θυσίες»

«Αξίζει τον κόπο να γίνουν οι θυσίες»

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα εάν κι εκείνη βοηθήσει τον εαυτό της, επισημαίνει σήμερα, με συνέντευξή του στην «Κ», ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Ο ίδιος εκτιμά ότι «η Ευρώπη έχει ήδη κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τη σταθεροποίηση και την επίλυση της κρίσης», ενώ σε ό,τι αφορά το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει ότι πρόκειται για σενάριο που δεν εξετάζει κανείς.

– Στην Ιταλία, έχετε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει κάποιο σημείο, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά γενικότερα, πέραν του οποίου να καθίσταται πολύ δύσκολο ή ακόμη και αδύνατον να συνεχιστούν μεταρρυθμίσεις αυτού του εύρους;

– Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση και, δυστυχώς, συχνά αναβάλλονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό έχει αποτέλεσμα οι χώρες να προχωρούν τελικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να καταβάλλουν προσπάθειες σε κακές εποχές υπό την πίεση των χρηματαγορών και όχι όταν η οικονομία οδεύει καλά. Εχοντας επίγνωση όχι μόνον ότι αναβλήθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η διαδικασία προσαρμογής, αλλά και ότι η κατάσταση αφέθηκε να επιδεινωθεί χρόνο με τον χρόνο, ο ιταλικός λαός έχει στηρίξει τις προσπάθειες. Ιδιαιτέρως επειδή βλέπει πως η κυβέρνηση έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς σε ό, τι αφορά τα έσοδα της κυβέρνησης, αλλά συνδράμει παράλληλα σε μια αλλαγή νοοτροπίας χάρη στις δράσεις που έχουν ληφθεί και στις εκστρατείες που διεξάγονται και δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν τους φοροφυγάδες παράσιτα της κοινωνίας εφ’ όσον ζουν εις βάρος των έντιμων πολιτών.

Τα τρία κυριότερα πολιτικά κόμματα από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά έχουν, επίσης, στηρίξει τη δράση της κυβέρνησής μου. Μεταξύ άλλων, ψήφισαν τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τις αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και τους φόρους στις αποδόσεις κεφαλαίου. Συμφώνησαν σε μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που αυξάνει το όριο ηλικίας στα 66 έτη, ενώ έχει ήδη θεσμοθετηθεί η περαιτέρω αύξησή του στα 67 έτη. Πιο προσφάτως, συμφώνησαν σε μέτρα που μειώνουν διαρθρωτικά τις δημόσιες δαπάνες κατά 26 δισ. ευρώ από τώρα και μέχρι το 2014. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι μειώσεις των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, η διοικητική αναδιοργάνωση και η εισαγωγή του ανταγωνισμού στο επίπεδο των τοπικών υπηρεσιών. Αυτό δεν ήταν εύκολο, γιατί περιορίζει την επιρροή οργανωμένων συμφερόντων και πολιτικών δυνάμεων. Ενα πρόσφατο παράδειγμα μείωσης επιρροής είναι εκείνο των διορισμών στον τομέα της υγείας.

Πέραν της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ενισχύσαμε τον ανταγωνισμό στην οικονομία σε μεγάλο εύρος τομέων, από την ενέργεια και άλλες βιομηχανίες μέχρι τα επαγγέλματα, καταστήσαμε πιο ευέλικτη και πιο δίκαιη την αγορά εργασίας, λάβαμε μέτρα ώστε να λειτουργεί ταχύτερα η Δικαιοσύνη και συνεχίζουμε τη μάχη κατά της διαφθοράς. Το έργο μας δεν έχει τελειώσει και δεν ήταν εύκολο, αλλά όταν είμαστε συνεπείς και δίκαιοι στην κατανομή των προσπαθειών, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως είναι προς το γενικό συμφέρον τόσο της παρούσας γενιάς όσο και των μελλοντικών.

– Τι θα λέγατε στον Ελληνα πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό τώρα που αυξάνεται η δυσφορία από τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής; Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους και περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος;

– Θα ήταν υπεροψία εκ μέρους μου να δίνω συμβουλές σε συγκεκριμένες πολιτικές για την Ελλάδα καθώς δεν παρακολουθώ την περίπτωσή της αρκετά στενά. Πάντως, γνωρίζουμε εκ πείρας ότι οι θυσίες αξίζει να γίνουν. Και ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνος. Η Ιταλία χορηγεί σχεδόν το 1/5 της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς και στους μηχανισμούς EFSF και ESM, μολονότι έχει και η ίδια υψηλό χρέος και βλέπει να αυξάνεται δραματικά το κόστος εξυπηρέτησής του εξαιτίας της κρίσης της Ευρωζώνης και των αμφιβολιών που διατηρούν οι επενδυτές ως προς το κατά πόσον είμαστε αποφασισμένοι να τη διευθετήσουμε. Αν δεν συνεισέφερε στην οικονομική στήριξη, το χρέος της Ιταλίας θα ήταν χαμηλότερο κατά 3% του ΑΕΠ της.

Χαιρετίζω τα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση ως σαφή ένδειξη της βούλησής της να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της οικονομίας. Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, και θα συνεχίσει την επώδυνη αλλά αναγκαία διαδικασία δημοσιονομικής πειθαρχίας την οποία έχει αρχίσει. Η Ιταλία γνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να υπερβεί την κρίση και θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

– Πιστεύετε πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να λάβει σαρωτικές, τολμηρές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους; Είναι κάτι τέτοιο εφικτό μέσα στο τρέχον έτος;

– Η Ευρώπη ήδη έχει κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τη σταθεροποίηση και την επίλυση της κρίσης. Τον Ιούνιο, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα μείζον βήμα μπροστά προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκείνη τη φορά δράσαμε αποφασιστικά προς εκτόνωση των εντάσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αναβίωση της ανάπτυξης: δόθηκε σαφές πολιτικό μήνυμα ότι απαιτείται συνεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για να ξεπεραστεί η σημερινή οικονομική κρίση. Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι επίσης πολύ σημαντική.

Ωστόσο, η σταθερότητα της Ευρωζώνης εξαρτάται και από τις υγιείς οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών. Σε βάθος χρόνου, η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησής μας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε. Ε. είναι ζωτικά βήματα για να ολοκληρωθεί το οικοδόμημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσής μας και να αυξηθεί η σταθερότητά του, όπως προβλέπει η έκθεση Βαν Ρομπέι προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

– Είναι το Grexit ένα πιθανό, αποδεκτό σενάριο για την Ευρωζώνη ή θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο ντόμινο και θα έχει κόστος για την παγκόσμια οικονομία με απρόβλεπτες επιπτώσεις;

– Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ένα σενάριο που δεν εξετάζει κανείς, όπως διαβάζουμε σε άφθονες ανακοινώσεις. Η Ελλάδα ήδη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πρέπει να συνεχίσει χωρίς διακοπές τη διαδικασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γιατί είναι προς το συμφέρον της. Πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός συμφωνούν με αυτό. Δεν είναι μόνοι. Η Ευρώπη βοηθά, αλλά πρέπει και εκείνοι να βοηθήσουν τον εαυτό τους συνεχίζοντας σε αυτόν τον δρόμο της αρετής. Γιατί είναι ο μόνος που θα τους επιτρέψει να αναδυθούν ισχυρότεροι, να αναπτυχθούν ξανά και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τα ταλέντα τους στην πατρίδα, εκεί όπου χρειάζεται να βρίσκονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή