Η… διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ

Η… διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη βρίσκεται από χθες το πρωί η λίστα με τους 2.000 που είχαν καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε τράπεζα της Ελβετίας, την HSBC, εν μέσω πολιτικών αναταράξεων για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησής της. Προχθές το βράδυ, ο κ. Ευ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι ο ίδιος διαθέτει ένα αντίγραφο της λίστας, το οποίο μάλιστα είχε λάβει από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. Χθες το πρωί ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να ανοίξει το USB με τα ονόματα, το έδωσε στον κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος με τη σειρά του (επίσης χωρίς να το ανοίξει) το έστειλε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο, ο οποίος το διαβίβασε στον κ. Πεπόνη. Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εμμέσως και εναντίον του κ. Διώτη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2011 ενημερώθηκε από τον κ. Διώτη «με αφορμή δημοσιεύματα για την ύπαρξη λίστας». Ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από τον κ. Διώτη ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία, που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτήν και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μάλιστα ότι ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών κράτησε τη λίστα από τα τέλη του 2010 έως και τον Ιούλιο του 2011, όταν και την απέστειλε στο ΣΔΟΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε παραπέμψει στον «επόμενο από μένα», υποδεικνύοντας τον κ. Βενιζέλο. Με τη διαπίστωση του κ. Βενιζέλου περί αδυναμίας αξιοποίησης της λίστας συμφώνησε και ο κ. Διώτης. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατη εισαγγελική πηγή, η λίστα, παρά τη μη νόμιμη προέλευσή της, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διακρίβωση εγκλημάτων, όπως η φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί της λίστας αφορούσαν κυρίως επιχειρηματίες του εξωτερικού, ναυτιλιακές εταιρείες και ένα πρώην προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. Οι περισσότεροι λογαριασμοί αφορούσαν την περίοδο 1997-2006 και στις έρευνες που έγιναν δεν βρέθηκε κάτι αξιόλογο. Τα 2/3 των λογαριασμών δεν ήταν καν ενεργά. Στα περί αργής αντίδρασης, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σχολίαζαν ότι ο ίδιος ευλόγως ανέμενε ότι ο κ. Διώτης θα παρέδιδε τη λίστα στον νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Ο κ. Στασινόπουλος, ο οποίος παρέλαβε τη λίστα από τον κ. Βενιζέλο, ενημέρωσε επί του θέματος και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο κ. Πεπόνης για τη μη αξιοποίηση της λίστας από το 2010, κατέθεσε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του μάρτυρα εντοπίστηκε στην αλληλογραφία του υπουργείου αναφορικά με το θέμα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η λίστα «κινήθηκε» και στο υπ. Οικονομικών.

Εισαγγελική έρευνα

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διευκρινιστεί ποιοι ήταν υπεύθυνοι για την «εξαφάνιση» -μέχρι χθες- της λίστας, ενώ εν συνεχεία θα εξεταστεί από τους αρμοδίους και η νομιμότητα των καταθέσεων. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα εξεταστούν και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σε ορισμένα δημοσιεύματα ενεπλάκη στην υπόθεση ο διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε γνώση του CD. Ταυτόχρονα, σε χθεσινή του επιστολή προς τον κ. Δραβίλλα ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας διευκρινίζει ότι η επίμαχη λίστα παραδόθηκε απευθείας από το γαλλικό στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δίχως παρέμβαση της ΕΥΠ. Ο κ. Μπίκας διευκρίνισε ότι κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών, την άνοιξη του 2010, αποφασίστηκε η λίστα να δοθεί απευθείας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο αντίστοιχο ελληνικό και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, η πρώην ηγεσία της ΕΥΠ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαψεύδουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κατάλογος των ονομάτων κόστισε 1,3 εκατ. ευρώ. Τονίζουν συγκεκριμένα ότι η λίστα παραδόθηκε μέσω της επίσημης οδού και επομένως δίχως να απαιτηθεί η εκταμίευση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού. Ο πρώην υπουργός Χρ. Παπουτσής επεσήμανε σε συνομιλητές του ότι η αναφορά του στη Βουλή σε εκταμίευση 1,3 εκατ. ευρώ για την ΕΥΠ αφορούσε διεθνή επιχείρηση για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος το 2011.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής καλεί τον κ. Στασινόπουλο και τους προκατόχους του στο ΣΔΟΕ (Καπελέρης, Κλαδάς, Διώτης) για τις περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή