Διαφωνίες στην τρόικα για την ύφεση

Διαφωνίες στην τρόικα για την ύφεση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδεται η κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013 και του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς η τρόικα τα θέτει ως προαπαιτούμενα για την έγκριση της επόμενης δόσης. Μία δόση, που εάν όλα κυλήσουν ομαλά, αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μπορεί να εκταμιευθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Ωστόσο, καθυστερήσεις στο οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα μπορεί να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή. Χθες, η προγραμματισμένη για τις 18.30 σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας αναβλήθηκε για σήμερα στις 14.00. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μετάθεση της συνάντησης ζήτησε η τρόικα και αποφασίστηκε στο πλαίσιο της καλύτερης και σε μεγαλύτερο βάθος προετοιμασίας όλων των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Μάλιστα, ένα από τα θέματα που θα απασχολούσαν τη χθεσινή σύσκεψη ήταν το μακροοικονομικό σενάριο. Δηλαδή, οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ και των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Από αυτές τις εκτιμήσεις θα εξαρτηθεί τόσο το ακριβές ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια (λαμβάνοντας υπόψη και τη 2ετή παράταση), καθώς και η ενδεχόμενη ανάγκη μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η τρόικα μεταξύ της δεν έχει συμφωνήσει σε ένα κοινό μακροοικονομικό σενάριο. Επί της ουσίας, το ΔΝΤ επιμένει σε πολύ πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, από ό,τι η Κομισιόν. Ετσι, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα με το οικονομικό επιτελείο και η ατζέντα αναμένεται να περιλαμβάνει όλα τα ανοικτά ζητήματα. Πάντως, σε αυτό που ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ δεν διαφωνούν είναι στα προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions) που ζητούν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα για να προχωρήσει η έγκριση της επόμενης δόσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

1. Η κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται. Συνήθως, το τελικό κείμενο πηγαίνει στ Βουλή μεταξύ 20 και 25 Νοεμβρίου, ώστε να έχει ψηφιστεί έως το κλείσιμο του κοινοβουλίου στα τέλη Δεκεμβρίου. Δεδομένου, όμως, ότι η τρόικα το θέτει ως προαπαιτούμενο και η κυβέρνηση επείγεται να εκταμιευθεί η δόση, η κατάθεσή του θα γίνει εντός του πρώτου 10ημέρου του μήνα.

2. Κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου. Ενα θέμα που η τρόικα δίνει μεγάλη βαρύτητα είναι η τοποθέτηση του μόνιμου γενικού γραμματέα επί των φορολογικών θεμάτων στο υπ. Οικονομικών. Παράλληλα, θα πρέπει να περάσουν κι άλλες αλλαγές στο πλαίσιο της λειτουργίας του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

3. Απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών. Το θέμα υπάρχει από το πρώτο Μνημόνιο και η τρόικα πιέζει να ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του δικηγόρου και να αρθούν εμπόδια στις αγορές ενέργειας, πετρελαιοειδών και προϊόντων.

4. Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας. Υπάρχει σειρά παρεμβάσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την περαιτέρω χρήση των γενόσημων φαρμάκων. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ που θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στα οικονομικά του προβλήματα.

5. Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η τρόικα πιέζει για την κατοχύρωση με νόμο του κατώτατου μισθού και για άλλες παρεμβάσεις.

6. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί οι όροι με τους οποίους θα γίνει, ώστε μόλις εισρεύσουν τα κεφάλαια να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή