«Θα μπορούσατε να εισπράξετε 10 δισ. ευρώ»

«Θα μπορούσατε να εισπράξετε 10 δισ. ευρώ»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν το ελληνικό Δημόσιο περιόριζε τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη μη απόδοση ΦΠΑ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε θα εξοικονομούσε 5% του ΑΕΠ ετησίως», τονίζει ο επίτροπος Φορολογίας της Ε.Ε., Αλγκίρντας Σεμέτα, σε συνέντευξή του στην «Κ». Με άλλα λόγια, αν ο κρατικός μηχανισμός επεδείκνυε «τη στοιχειώδη επάρκεια», τότε τα περισσότερα επώδυνα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων ετών δεν θα χρειαζόταν να ληφθούν. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας στην Κομισιόν και στο ΔΝΤ, από τα περίπου 53 δισ. ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών προς το ελληνικό κράτος, το 15 με 20% θα μπορούσε να εισπραχθεί (δηλαδή έως και 10 δισ. ευρώ)», προσθέτει ο κ. Σεμέτα, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έχει δώσει σημαντικές κατευθύνσεις και οδηγίες στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς να επιτύχει αυτό τον στόχο. «Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές μας με αποφασιστικότητα», λέει με νόημα ο επίτροπος.

Απηχώντας τις επισημάνσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και του ΔΝΤ, που ακούστηκαν για μία ακόμη φορά στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, ο κ. Σεμέτα υποστηρίζει ότι το «ελληνικό φορολογικό σύστημα χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι κανόνες του θα πρέπει να γίνουν απλοί και να μην αλληλοαναιρούνται, εύκολοι στην εφαρμογή τους και εύκολοι ως προς την επιτήρησή τους. Χρειάζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί για τον εντοπισμό και την τιμωρία της φοροδιαφυγής και της απατεωνιάς, ώστε να πληρώνει ο καθένας ό,τι του αναλογεί. Σημαίνει επίσης ότι, μολονότι η συλλογή φορολογικών εσόδων αποτελεί βασικό στόχο ενός φορολογικού συστήματος, το βάρος θα πρέπει να κατανέμεται δίκαια και να εξυπηρετεί ευρύτερους κοινωνικούς στόχους.

»Δεύτερον, η ελληνική δημόσια διοίκηση απλώς δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Το σύστημα συλλογής φόρων θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, οι ελεγκτές (του ΣΔΟΕ) και οι υπάλληλοι των εφοριών χρειάζεται να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και ανεξάρτητοι, και οι κανόνες του συστήματος θα πρέπει να γίνουν ξεκάθαροι και εφαρμόσιμοι. Η Ελλάδα οφείλει να διευκολύνει τη συμμόρφωση των πολιτών με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και όχι η συμμόρφωση να γίνεται σε εθελοντική βάση. Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν συμμετείχε ενεργά στην ελληνική προσπάθεια αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος παρέχοντας τεχνική βοήθεια. Εχουμε επικεντρωθεί στα συστήματα ελέγχου μεγάλων εισοδημάτων, στην είσπραξη μεγάλων ανεξόφλητων φόρων και στη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος συλλογής και υπενθύμισης φορολογικών υποχρεώσεων και ενός ενιαίου κέντρου για τη συλλογή φόρων».

Εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς

«Τέλος», καταλήγει ο επίτροπος, «η διαφθορά παραμένει διαδεδομένη στην Ελλάδα, ανατροφοδοτώντας την πληγή της απώλειας δημόσιων εισοδημάτων. Συμβουλέψαμε την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς, και το νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει η χώρα θα περιέχει περαιτέρω μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Φυσικά, η Κομισιόν είναι και πάλι έτοιμη να βοηθήσει σε τεχνικό επίπεδο την Ελλάδα και αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί».

Μολονότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας είναι η μοναδική που αιμορραγεί οικονομικά λόγω αυτής της πληγής. «Περίπου ένα τρισ. ευρώ χάνεται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», υπογραμμίζει ο κ. Σεμέτα και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα νούμερο που αντιστοιχεί σε 50 φορές το μέγεθος του ελληνικού ελλείμματος και δύο φορές το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Κάθε πολίτης της Ευρώπης χάνει περίπου 2.000 ευρώ τον χρόνο λόγω της φοροδιαφυγής. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο επείγον είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Εστω και ένα μέρος των διαφυγόντων εσόδων να μπορούσαμε να ανακτήσουμε, τότε η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης θα ερχόταν πολύ πιο γρήγορα». Εξ ου και ο κ. Σεμέτα παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο 30 σημείων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της επιθετικής φορολόγησης. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται ο Ευρωπαϊκός Φορολογικός Κώδικας και η έκδοση Ευρωπαϊκού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή