Εκκενώθηκαν Βίλα Αμαλία και η κατάληψη Σκαραμαγκά

Εκκενώθηκαν Βίλα Αμαλία και η κατάληψη Σκαραμαγκά

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων επιβεβαίωσαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας. Αφορμή στάθηκε η προσπάθεια 150 περίπου αντιεξουσιαστών να επανακαταλάβουν το κτίριο της Βίλας Αμαλίας, όπου στις 20 Δεκεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ. είχε πραγματοποιήσει θεαματική επιχείρηση – επέμβαση. Μάλιστα, κάνοντας επίδειξη αποφασιστικότητας, η ηγεσία της Αστυνομίας, αφού αρχικά κατέστειλε την κινητοποίηση στο διατηρητέο κτίριο της οδού Αχαρνών, προχώρησε λίγες ώρες αργότερα στην εκκένωση πολυκατοικίας στην οδό Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά (εκεί έζησε τα παιδικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας), όπου στεγαζόταν η ομώνυμη κατάληψη «Σκαραμαγκά».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αστυνομίας και για την απομάκρυνση των περίπου 40 αντιεξουσιαστών που, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες της Βίλας Αμαλίας, πραγματοποίησαν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου. Η ηγεσία του κόμματος κατήγγειλε το περιστατικό, ωστόσο, δεν ζήτησε την ποινική δίωξη των καταληψιών, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι μετά την προσαγωγή τους στη ΓΑΔΑ.

Ασκηση διώξεων

Κατά τη χθεσινή αστυνομική επέμβαση στη Βίλα Αμαλία (συμμετείχαν και αστυνομικοί της ΕΚΑΜ), συνελήφθησαν 92 άτομα, ενώ άλλα 8 συνελήφθησαν στο κτίριο της οδού Πατησίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος τους επρόκειτο να ασκηθούν διώξεις για διατάραξη κοινής ειρήνης, εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής. Οι περισσότεροι παρέμεναν έως αργά χθες στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Η προσπάθεια επανακατάληψης της βίλας έγινε στις 7.30 π.μ. ενώ στο σημείο υπήρχε μία μόνο διμοιρία των ΜΑΤ. Η έφοδος των αστυνομικών για την απομάκρυνση των καταληψιών (δεν συνοδεύτηκε από επεισόδια) έγινε στις 9 π.μ. Οπως και μετά την επιχείρηση της 20ής Δεκεμβρίου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας δήλωσε μετά την εκκένωση της κατάληψης «Σκαραμαγκά»: «Η Ελληνική Αστυνομία απέδωσε σήμερα στην ελληνική κοινωνία τη βίλα της αείμνηστης Μαρίας Κάλλας. Τα όσα βρέθηκαν στο εσωτερικό της (όπως μπουκάλια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη, κοντάρια, πυροσβεστήρες κ.ά.), αποδεικνύουν ότι είχε μετατραπεί σε εργαστήριο προπαρασκευής εγκληματικών πράξεων. Δεν μπορούσε να παραμείνει χώρος ανομίας».

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε χαρακτηρίσει «μέγιστη πρόκληση» την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ενώ μιλώντας σε συνεργάτες του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε ξεκαθαρίσει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση υπαναχώρησης στο θέμα των καταλήψεων». Από τη ΓΑΔΑ ανακοινώθηκε ότι στο εσωτερικό της πολυκατοικίας της οδού Πατησίων 61 βρέθηκαν άδεια μπουκάλια, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα μέσα σε καφάσια, μαχαίρια και διάφορα εργαλεία. Σημειωτέον ότι η ΕΛ.ΑΣ. στις 29 Ιουλίου 2011 είχε εκκενώσει και πάλι το κτίριο, το οποίο είχαν επανακαταλάβει αντιεξουσιαστές λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

Διαμαρτυρία

Χθες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν 400 με 500 άτομα έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους 100 συλληφθέντες. Αποχώρησαν στις 8 μ.μ. και κατευθύνθηκαν με πορεία στο Πολυτεχνείο. Νωρίτερα (λίγο μετά τις 12 μ.), 150 αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, Νίκης και Ερμού, όπου σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να μεταβεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ και κατευθύνθηκαν με πορεία στο Πολυτεχνείο όπου πραγματοποίησαν συνέλευση (στο κτίριο Γκίνη) για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Κινητικότητα (και μικροένταση) παρατηρήθηκε προσωρινά τις απογευματινές ώρες στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων υπό τον φόβο αστυνομικής επιχείρησης στην κατάληψη του Βοξ, στην οδό Κωλέττη.

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν και στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ. Ομάδα κουκουλοφόρων προέβη σε βανδαλισμούς στους χώρους γύρω από τα γραφεία της πρυτανείας. Μάλιστα, αναποδογύρισαν και κατέστρεψαν το άγαλμα του Μαρασλή, του μεγάλου ευεργέτη του Πανεπιστημίου, από την περιουσία του οποίου κτίστηκε το ΟΠΑ. 

Για τη Βίλα Αμαλία ο δήμαρχος Αθηνών Γ. Καμίνης δήλωσε ότι δεν είχε ενημέρωση από την αστυνομία για την επέμβαση στον χώρο και επανέλαβε τη θέση του δήμου ότι «το κτίριο πρέπει να γίνει σχολείο, όπως ήταν αρχικά». Αποποιούμενος κάθε ευθύνη για τη φύλαξη του χώρου, είπε: «Τι μπορεί να κάνει ο δήμος; Η ευθύνη της φύλαξης της Βίλας ανήκει στην Αστυνομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή