Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Σμιθ

Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Σμιθ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σμιθ είχε χθες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στο γραφείο του στη Βουλή. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρέσβη των ΗΠΑ με την ιδιότητά του του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Τα ζητήματα της οικονομίας κυριάρχησαν στην ατζέντα, ενώ ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Σμιθ και για τις συναντήσεις του με τη γερμανική κυβέρνηση. Συμφωνήθηκε επίσης σε μια επόμενη συνάντηση να συζητηθούν αναλυτικότερα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, η Κουμουνδούρου διατηρεί χαμηλούς τόνους καθώς εκκρεμούν ακόμα συναντήσεις. Η Κουμουνδούρου, πάντως, επιβεβαιώνει ότι o κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί και το Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντήσει εκεί μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Με τον Κάρ. Παπούλια

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον ενημέρωσε για τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική και τη Γερμανία. Οπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας «στόχος ήταν η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος». Υποστήριξε ότι «με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μπορούμε να αναζητήσουμε συμμάχους και να διευρύνουμε την ατζέντα της διαπραγμάτευσης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι από το ταξίδι του στη Γερμανία αποκόμισε την εντύπωση ότι «η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη στο δράμα που περνάει ο ελληνικός λαός αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος από τη γερμανική πλευρά», ενώ υποστήριξε ότι «μια κυβέρνηση η οποία θα αμφισβητήσει τον μονόδρομο του Μνημονίου, έχει πολλά περιθώρια για να κερδίσει».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Παπούλια τη δυσαρέσκειά του για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Του έθεσε επίσης και το θέμα της κλιμάκωσης της βίας και των κρουσμάτων τρομοκρατίας για τα οποία εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει η μέγιστη δυνατή καταδίκη τους. Αφήνοντας αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μπορούν αυτά τα φαινόμενα να αποτελούν πεδίο πολιτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Στον κ. Τσίπρα απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, λέγοντας ότι «εάν πραγματικά επιθυμεί τη «μέγιστη δυνατή καταδίκη», ας φροντίσει πρώτα να συμμορφώσει τα στελέχη του».

Χθες συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε τη συγκρότηση ενός 9 άτυπου μελούς εκτελεστικού οργάνου, στο οποίο θα μετέχουν ο κ. Τσίπρας και οι Δ. Βίτσας, Π. Σκουρλέτης, Π. Λάμπρου, Γ. Μπαλάφας, Ρ. Ρινάλντι, Αλ. Μητρόπουλος, Π. Λαφαζάνης και Αντ. Νταβανέλλος.

Σενάρια αποχώρησης

Ακόμα και να αποχωρήσουν από τις ψηφοφορίες για την παραπομπή, ώστε να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία, προσανατολίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που περάσει η κυβερνητική πρόταση και στηθούν διαφορετικές κάλπες για τις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων, καθώς θεωρούν ότι αυτή η πρόταση αίρει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η στάση του κόμματος αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ηδη από το πρωί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Δ. Παπαδημούλης κατήγγειλε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ως καλπονοθεία. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε χθες αδιανόητη την απόφαση και μίλησε για «κατάλυση της ομαλής κοινοβουλευτικής λειτουργίας» και για «διαδικασία η οποία θα αίρει τη μυστικότητα της ψήφου», ενώ καταλόγισε στον Ευ. Βενιζέλο «πανικό»: «Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος απηύθυνε προτροπή προς την κυβέρνηση, τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να προστατευτεί η δημοκρατική κοινοβουλευτική λειτουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή