Στρατηγική η συμφωνία για τον TAP

Στρατηγική η συμφωνία για τον TAP

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εξαιρετικής σημασίας βήμα πολυδιάστατης αναβάθμισης της χώρας -«βήμα αναπτυξιακό για την Ελλάδα και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά- χαιρέτισε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την υπογραφή στην Αθήνα της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline). Η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί την απόφαση των εμπλεκόμενων χωρών να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού εφόσον τον Ιούνιο επιλεγεί τελικά για τη μεταφορά του αζερικού αερίου αντί του «ανταγωνιστή» Nabucco West.

Ενώπιον υψηλόβαθμου διεθνούς ακροατηρίου, που καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για τις εξελίξεις που αφορούν την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και τη διασύνδεσή της με τα ιδιαίτερα πλούσια κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν και της Κασπίας γενικότερα, ο κ. Σαμαράς στάθηκε στη γεωστρατηγική σημασία του αγωγού, στη συνακόλουθη αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας, αλλά και στα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν, τόσο άμεσα, ως επένδυση για την κατασκευή του αγωγού, όσο και έμμεσα, ως σημειολογία του ανοίγματος της χώρας σε ξένες επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας.

Ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού

Ετσι, αναφερόμενος στον αγωγό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και την καθιστά κομβικό κρίκο στην αλυσίδα ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, ενισχύοντας, παράλληλα, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της. Εθεσε, δε, την παράμετρο των νέων δεδομένων στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, με τις εξελίξεις στις έρευνες για ενεργειακά αποθέματα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, υπονοώντας την εκκρεμότητα με την Αλβανία για το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ.

Οσον αφορά τα οικονομικά οφέλη, αναφέρθηκε στο ύψος της επένδυσης -1,5 δισ. ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα- αλλά και στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας στην κατασκευή του αγωγού και, μάλιστα, «σε περιοχές που πονάνε από την ανεργία».

Ως πλεονεκτήματα του ΤΑΡ έναντι του ανταγωνιστικού σχεδίου του Nabucco West, ο κ. Σαμαράς παρέθεσε τη συντομότερη διαδρομή, το μικρότερο κόστος κατασκευής και τις λιγότερες χώρες από τις οποίες διέρχεται.

Στην πρώτη -εδώ και καιρό- πανηγυρικού χαρακτήρα τελετή στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, που υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία εκ μέρους της χώρας μας μαζί με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας της Αλβανίας, Εντμοντ Χατζηνάστο και τον υπουργό Ανάπτυξης της Ιταλίας Κοράντο Πασέρα, αναφέρθηκε σε «γέφυρα Δύσης – Ανατολής, Ευρώπης – Ευρασίας» και πρόσθεσε ότι θα προκύψουν επιπλέον 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας από το έργο.

Τη σημασία για την ανάπτυξη και ευημερία του αγωγού για την Αλβανία επισήμανε ο κ. Χατζηνάστο, ενώ ο κ. Πασέρα έκανε λόγο για σημαντικό βήμα ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Γκιουλμαμάντ Γκαβάντοφ, αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης της χώρας του να εδραιωθεί ως πάροχος ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά και ευχήθηκε ο φάκελος που θα κατατεθεί από την κοινοπραξία του ΤΑΡ στα τέλη Μαρτίου να είναι αρκετά ισχυρός, ώστε τελικά, τον Ιούνιο, να επιλεγεί από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ. Εκ μέρους της κοινοπραξίας ΤΑΡ, την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε ο διευθύνων σύμβουλος Κέτιλ Τούνγκλαντ, ο οποίος υπογράμμισε τη δέσμευση της κοινοπραξίας να κατασκευαστεί το έργο, εφόσον ο αγωγός επιλεγεί.

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας της Ελβετίας, Γουόλτερ Στάινμαν, ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Μπένεθ Σμιθ, καθώς και ο πρέσβης της Τουρκίας Κερίμ Ουράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή