Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με Αβραμόπουλο

Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με Αβραμόπουλο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο τρίγωνο Αθήνας – Λευκωσίας – Αγκυρας μετά την τουρκική απειλή για προώθηση λύσης δύο κρατών στην Κύπρο εάν δεν υπάρξει συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημ. Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε μία ώρα, αναλύθηκαν οι εκτιμήσεις για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις και οι πρωτοβουλίες της Αθήνας για να προλάβει περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Η Αθήνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η προσπάθεια της Αγκυρας να προωθήσει τη συζήτηση για ένα νέο status quo στην Κύπρο, να αποτελεί προάγγελο αντίστοιχων κινήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας εξέλιξης. Παράλληλα, χθες, συζητήθηκε ο συντονισμός μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, ενόψει της αναμενόμενης νέας κινητικότητας όσον αφορά το Κυπριακό και της επίσης αναμενόμενης τουρκικής προσπάθειας να προωθήσει δικές της θέσεις, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις δεν επηρεάζονται από την εξέλιξη αυτή και ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται απρόσκοπτα. Στο πλαίσιο αυτό, με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται, διά της διπλωματικής οδού, το κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας – Ισραήλ, ενώ η Αθήνα αναμένει και τα αποτελέσματα της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της Κύπρου στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας εκτιμάται ότι θα σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα και θα αποσαφηνισθεί το υπό διαμόρφωση πλαίσιο. Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία των διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό και της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας κατά το α΄ εξάμηνο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή