Ποσό 40 εκατ. στον Σμπώκο και άλλα 20 χέρι με χέρι

Ποσό 40 εκατ. στον Σμπώκο και άλλα 20 χέρι με χέρι

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια ευρώ, «άγνωστα» έως πρότινος, εντοπίστηκαν από τις έρευνες για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη θέση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο με συγγενικά του πρόσωπα και (πρώην) στενούς του συνεργάτες στις 22 Απριλίου.

Εκτός από τα δεκάδες εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που αποκαλύφθηκαν από τις δικαστικές έρευνες στο πλαίσιο της διακίνησης του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, προέκυψαν και μεγάλα χρηματικά ποσά που δόθηκαν «χέρι με χέρι» ή διακινήθηκαν με βαλίτσες.

Οπως προκύπτει από το πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που παρέπεμψε τον πρώην υπουργό σε δίκη δρομολογώντας την τελική φάση της δικαστικής διαδικασίας, ο Ακης Τσοχατζόπουλος έδωσε στον άλλοτε στενό συνεργάτη του και πανίσχυρο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Ιω. Σμπώκο, που σήμερα είναι προφυλακισμένος, ποσό 40 εκατ. ευρώ προκειμένου να διαχειριστεί για λογαριασμό του τα χρήματα αυτά και με συμφωνία η προσδοκώμενη απόδοση να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, σύμφωνα με τις έρευνες της Δικαιοσύνης, περί τα 20 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν «χέρι με χέρι»!

Το τεράστιο χρηματικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ, το οποίο εντοπίστηκε από τις δικαστικές έρευνες και επιβεβαιώθηκε από τις δεκάδες χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο προσωπικό αρχείο του Ακη Τσοχατζόπουλου, αποτελεί, όπως εκτιμούν οι δικαστές, «μέρος της παράνομης περιουσίας που απέκτησε ο πρώην υπουργός εκ της δωροδοκίας», ενώ οι δικαστικές έρευνες δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν πού βρίσκονται σήμερα τα χρήματα αυτά.

Αλλωστε, από τον πακτωλό χρημάτων που διακινήθηκαν στο παρασκήνιο δύο μόνον εξοπλιστικών προγραμμάτων, για τα υποβρύχια και την αγορά των ρωσικών πυραύλων, μόνον ένα μέρος έχει πλήρως εντοπιστεί από τις δικαστικές έρευνες, ενώ ακόμη και στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών δεκάδες είναι οι αναφορές για μεγάλα χρηματικά ποσά η ροή των οποίων εντοπίζεται, στη συνέχεια όμως τα ίχνη τους χάνονται, για να καταλήξουν, όπως αναφέρουν επί λέξει οι δικαστές, «στην αφάνεια».

Από το 1999

Τα ποσά που εντοπίστηκαν από τον ανακριτή που χειρίστηκε τις έρευνες κ. Γαβριήλ Μαλή έχουν ως αποδέκτη τον Ακη Τσοχατζόπουλο και η καταβολή τους ξεκινάει από το 1999 και φθάνει ώς το 2005!

Πρόκειται για χρηματικές καταβολές, όπως αποκαλυπτικά περιγράφονται στο βούλευμα παραπομπής του πρώην υπουργού σε δίκη, με αφετηρία το 1999, όταν δόθηκαν 2.500.000 δολάρια αρχικά, ενώ την ίδια χρονιά εντοπίστηκε και δεύτερη καταβολή ύψους 3.825.000 δολαρίων!

Την επόμενη χρονιά, το 2000, υπήρξε μία ακόμα καταβολή χρημάτων ύψους 1.231.000 δολαρίων, για να κλιμακωθούν οι μίζες έως το 2005 με διάφορα ποσά, φθάνοντας συνολικά περίπου τα 20 εκατ. ευρώ!

Η τελική κατάληξη των χρημάτων αυτών παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη, καθώς οι δικαστικές έρευνες δεν κατόρθωσαν να αποκαλύψουν αν οι μίζες εκατομμυρίων χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακίνητης περιουσίας από τον πρώην υπουργό ή συγγενικά του πρόσωπα ή αν δόθηκαν σε τρίτους ή αν υπάρχουν σε λογαριασμούς εταιρειών «πλυντηρίων» που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί από την ανάκριση.

Μοναδική περίπτωση

Πάντως, το γεγονός ότι διακινήθηκαν αποδεδειγμένα εκατομμύρια ευρώ «μαύρου» πολιτικού χρήματος, όπως προκύπτει από τα αδιάσειστα στοιχεία των δικαστικών ερευνών, καθιστά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου μοναδική, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο της πολιτικής διαφθοράς.

Εκτός από τον πακτωλό χρημάτων που έφερε στο φως η έρευνα των δικαστικών αρχών, όπως προκύπτει από το βούλευμα παραπομπής, ο Ακης Τσοχατζόπουλος διέθετε πλην των ακινήτων στην Αθήνα που έχουν ήδη δεσμευθεί και μεγάλης αξίας ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, αγορασμένα και αυτά από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Είναι ακίνητα που βρίσκονται στην οδό Τσιμισκή 41, στην οδό Καλαποθαράκη 7-9 και Κομνηνών γωνία, διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Και τα ακίνητα αυτά, όπως και πολλά στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έχουν ήδη δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές.

Δεσμεύσεις ακινήτων και χρημάτων

Με δεσμεύσεις δεκάδων ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ανήκουν στην ιδιοκτησία του Ακη Τσοχατζόπουλου και συγγενικών του προσώπων, αλλά και χρημάτων που εντοπίστηκαν από τις έρευνες σε προσωπικούς λογαριασμούς, η Δικαιοσύνη επιχειρεί να κατοχυρώσει υπέρ του Δημοσίου μέρος των χρημάτων από τις μίζες, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που διακινήθηκαν στο πλαίσιο συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι ανακριτές κ. Γαβριήλ Μαλής και Ιω. Σταυρόπουλος, που χειρίστηκαν τις δύσκολες έρευνες για την αποκάλυψη της πρωτοφανούς υπόθεσης πολιτικής διαφθοράς, έχουν με τη συνδρομή ειδικού πραγματογνώμονα συντάξει έκθεση για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της οικογένειας Τσοχατζόπουλου που έχουν προσωρινά δεσμευθεί, ενώ δεσμεύσεις έχουν γίνει και σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Τα ακίνητα είναι 23 συνολικά, πολλά από τα οποία μεγάλης αξίας, όπως εκείνο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά και το ακίνητο στο Ψυχικό που ανήκει στην πρώην σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στους προσωπικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού βρέθηκαν «λίγα» χρήματα.

Συγκεκριμένα, σε λογαριασμούς του Ακη Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν μόνον 5. 000 ευρώ, ενώ σε λογαριασμούς της συζύγου του Βασιλικής Σταμάτη ποσό 200.000 ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση. Τα πολλά εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν σε εταιρείες – πλυντήρια ή δαπανήθηκαν για απόκτηση ακινήτων ανά την επικράτεια από τον ίδιο η πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή