Ποιοι και πώς θα φύγουν από το Δημόσιο

Ποιοι και πώς θα φύγουν από το Δημόσιο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνική κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονταν το Σαββατοκύριακο σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ειδικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ζητούσε να προσδιορισθούν με σαφή τρόπο τα κριτήρια, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για να απομακρυνθούν 12.500 υπάλληλοι από το Δημόσιο έως το τέλος του Ιουνίου. Πηγές με εικόνα της διαπραγμάτευσης ανέφεραν στην «Κ» ότι στην Ελλάδα οργανική θέση και υπάλληλος δεν είναι κατά κανόνα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Η τρόικα θέλει γι’ αυτόν τον λόγο να καταργούνται οι θέσεις που μένουν κενές, αλλά η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο καταστρατηγείται η αναλογία 1 προς 5, καθώς μόνο στις κενές οργανικές θέσεις είναι δυνατόν να γίνουν νέες προσλήψεις.

Από την πλευρά της η τρόικα έχει την αίσθηση, μετά δύο χρόνια συζητήσεων με την ελληνική πλευρά για το μέγεθος του δημόσιου τομέα, ότι η πρόοδος γίνεται με πολύ μικρά βήματα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι ενώ στην αρχή της διαπραγμάτευσης του Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε για 2.000 θέσεις που μπορούσαν να αδειάσουν, μία εβδομάδα αργότερα υποστήριζε ότι υπάρχουν 2.000 κενές θέσεις… που χρειάζεται να συμπληρωθούν.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, πάντως, αντιλαμβάνονται ότι η δυσκολία της ελληνικής πλευράς βρίσκεται στο να επιλέξει η ίδια τους 12.500 υπαλλήλους που θα πρέπει να πάρουν την άγουσα προς την… έξοδο, επιχειρώντας να «πετάξει το μπαλάκι» στην «ομάδα δράσης» (Task Force) της Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει τις επόμενες μέρες κάπου 15 εκατ. ευρώ στην «ομάδα δράσης» για την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς αντιμετωπίζουν με έκπληξη την αδυναμία της ελληνικής πλευράς να καθορίσει ποιοι και με ποια κριτήρια θα εγκαταλείψουν το Δημόσιο. «Είναι δική σας δουλειά να καθορίσετε ποιοι και πώς θα φύγουν», λένε ξερά οι εκπρόσωποι της τριμερούς προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τόσο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και στις τάξεις των εκπροσώπων των δανειστών φαίνεται ότι η υλοποίηση του στόχου για την απομάκρυνση των 12.500 υπαλλήλων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, αν και αποτελεί το μοναδικό προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Μαρτίου. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μετά τη συνεννόηση των τελευταίων δύο εβδομάδων μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό για το τι πρέπει να γίνει, αλλά το πρόβλημα είναι πώς θα γίνει αυτό -η απομάκρυνση των υπαλλήλων- και κυρίως ποιος «θα φανεί ότι παίρνει την απόφαση».

Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών των 16 κεντρικών υπηρεσιών των αντίστοιχων υπουργείων με τη βοήθεια της «ομάδας δράσης», αλλά πηγές προσκείμενες στην Ε.Ε. ανέφεραν ότι ενώ «οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν άγγιζαν το πρόβλημα των δημοσίων υπαλλήλων, αυτή το αγγίζει, αλλά δεν εφαρμόζει αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Δεν αξιολογούμε για να αξιολογήσουμε, αλλά αξιολογούμε για να περικόψουμε, για να εξοικονομήσουμε και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Αν θέλει κανείς να το αντιληφθεί διαφορετικά, θα επιστρέψει το εκκρεμές στις συντάξεις και τους φόρους». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η απροθυμία για συνεργασία δεν αφορά μόνο ένα υπουργείο, αλλά είναι χαρακτηριστική «στα περισσότερα» καθώς στο ζήτημα της «κινητικότητας» το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παίζει τον ρόλο του υπουργείου Οικονομικών στο ζήτημα της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η τρόικα έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο «σωστός αριθμός» των υπηρετούντων στο Δημόσιο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 550 – 600.000 υπαλλήλους και ότι μετά το τέλος της περιόδου 2011 – 2015 δεν θα πρέπει να ξαναγίνουν προσλήψεις με στόχο τη διόγκωση του Δημοσίου αλλά να εμμείνουν οι πολιτικές δυνάμεις στην «οδό της αρετής». Γι’ αυτόν τον σκοπό επιδιώκει την κατάργηση των πλεοναζουσών οργανικών θέσεων που έχει κριθεί ή θα κριθεί ότι δεν είναι αναγκαίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή