Η κρίση άλλαξε την Ολλανδία

Η κρίση άλλαξε την Ολλανδία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας περίπατος στο Αμστερνταμ, στη Χάγη ή στο Ρότερνταμ, δεν θα σου επιτρέψει να αντιληφθείς την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την Ολλανδία. Τα καφέ και τα εστιατόρια, τα καταστήματα και οι δρόμοι, όλα είναι γεμάτα από κόσμο. Ειδικά κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, το Αμστερνταμ παραμένει πόλη γεμάτη παλμό και ζωντάνια, καθώς τα κανάλια του γεμίζουν με πλοιάρια. Και όμως, χωρίς να συγκρίνεται το μέγεθος της ολλανδικής κρίσης με εκείνο της ελληνικής, η ανεργία έχει αυξηθεί και οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί δραστικά. Επίσης, το ολλανδικό τραπεζικό σύστημα έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα: μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο κρατικοποιήθηκε η τέταρτη μεγαλύτερη ολλανδική τράπεζα, SNS Reaal NV (SR). Ηταν η δεύτερη εθνικοποίηση τράπεζας μετά το μοιραίο 2008, ενώ μέσα στο 2012 είχαν προηγηθεί υποβαθμίσεις πέντε ολλανδικών τραπεζών από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Τέλος, μετά και την υποχώρηση των τιμών των ακινήτων κατά 10% τον περασμένο Ιανουάριο, γίνεται πλέον λόγος για «φούσκα» στην αγορά των ακινήτων.

Οι Ολλανδοί, χωρίς να απορρίπτουν την πολιτική λιτότητας στους κόλπους της Ευρωζώνης, φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία – και μία πιο ουσιαστική προσέγγιση προς τους αδύναμους κρίκους της κρίσης, όπως είναι η Ελλάδα. Υπογραμμίζουμε το τελευταίο, καθώς γίνεται ίσως φανερό ότι στους κόλπους της ολλανδικής κυβέρνησης Φιλελευθέρων και Σοσιαλδημοκρατών –συνασπισμός που προέκυψε μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου– επικρατεί προβληματισμός ως προς την αρνητική άποψη που έχει διαμορφωθεί σε ισχυρή μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στην Ολλανδία, κυρίως εξαιτίας προκλητικών δηλώσεων από μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης. Οπως παραδέχθηκε ο Φρανς Τίμερμανς, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός των Εξωτερικών, σε Ελληνες δημοσιογράφους που προσκλήθηκαν στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, «για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών βρίσκεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση», γι’ αυτό και τόνισε ότι, ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Ολλανδίας, πρέπει να εξαλειφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις και από τις δύο πλευρές και, κυρίως, «να πάψουμε να μιλάμε για χάσμα Βορρά και Νότου στην Ευρώπη».

Η πρόσκληση

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα βήμα προς μια τέτοια κατεύθυνση ήταν αυτή η πρόσκληση Ελλήνων δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό οργανισμό NL Agency (και κατόπιν πρωτοβουλίας της πρεσβείας της Ολλανδίας στην Αθήνα) για σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με ηγετικές προσωπικότητες του βιομηχανικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και με μέλη της ολλανδικής Task Force που εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έχουν συμβουλευτικό ρόλο στην Ελλάδα, συνεισφέροντας με τεχνογνωσία σε ευαίσθητους στη χώρα μας τομείς, όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η καλύτερη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι εξαγωγές, το Κτηματολόγιο κ.ά.

Η διαφαινόμενη μεταστροφή της ολλανδικής στάσης απέναντι στην Ελλάδα αφορά και την ελληνική πλευρά. Ο κ. Τίμερμανς, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογράμμισε πως «πλέον, στις συζητήσεις μας, οι Ελληνες πολιτικοί παρουσιάζονται πιο ευθύβολοι και μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα χωρίς καθυστερήσεις».

Ενας από τους πλέον ισχυρούς (και χαρισματικούς) ανθρώπους στην Ολλανδία, ο Μπέρναρντ Βίντιες, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων και Εργοδοτών, είπε με έμφαση ότι «αυτή τη στιγμή, επικρατεί έξοχο κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχει πάντα μια ανησυχία απέναντι σε ελληνικούς θεσμούς και οργανισμούς. Το χειρότερο είναι η διαφθορά: σε καθιστά μη ανταγωνιστικό, ωθεί επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και κυβερνήσεις στην τεμπελιά. Ο επιχειρηματίας έχει ανάγκη στέρεων θεσμών ώστε να τους εμπιστευθεί και να τολμήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή