Διώξεις στα κόμματα παρά την τροπολογία

Διώξεις στα κόμματα παρά την τροπολογία

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένουν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε άσκηση ποινικών διώξεων για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, που αποτελούν από καιρό αντικείμενο έρευνας. Κι όλα αυτά, παρά την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας που προβλέπει τη μη απόδοση ποινικών ευθυνών για τις χρηματοδοτήσεις νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι οικονομικοί εισαγγελείς εκφράζουν τη θέση πως σε ό,τι αφορά τα κόμματα θα προχωρήσουν σε διώξεις, αποστέλλοντας τη σχετική δικογραφία στη Βουλή. Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, και παρά τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε διώξεις τόσο κατά των υπευθύνων των πιστωτικών ιδρυμάτων που χορήγησαν τα δάνεια στα κόμματα, όσο και κατά των υπευθύνων των κομμάτων, περιλαμβάνοντας σε αυτούς και τους προέδρους των κομματικών σχηματισμών επί των ημερών των οποίων έγιναν οι χορηγήσεις, δηλαδή πρώην και νυν πρωθυπουργούς…

Η κίνηση αυτή, κατά τους ίδιους, θεωρείται ενδεδειγμένη. Ωστόσο, νομικές και δικαστικές πηγές δήλωναν στην «Κ» ότι ενδεχόμενη ενέργειά τους να παραγγείλουν διώξεις αντιβαίνει ευθέως στον νόμο που ψηφίστηκε και ήδη ισχύει. Αλλωστε, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ακόμα και αν αποσταλεί η σχετική δικογραφία στη Βουλή και παραγγελθεί δίωξη από τους οικονομικούς εισαγγελείς, δεν μπορεί να ασκηθεί, καθώς δεν είναι νόμιμη ούτε μπορούν να διερευνηθούν στη συνέχεια, από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, θέματα που σχετίζονται με την απόδοση ποινικών ευθυνών για τη χορήγηση δανείων στα κόμματα.

Η εμμονή των εισαγγελικών λειτουργών να αποστείλουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Κ», τελικά, τη δικογραφία στη Βουλή, εντάσσεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και δικαστικών πηγών, σε προσωπική τους θεώρηση και σε κάθε περίπτωση η όποια κίνησή τους, μετά την ψήφιση της πρόσφατης τροπολογίας, θεωρείται ως κίνηση άνευ αντικρίσματος.

Κι αυτό γιατί μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ποινικές ευθύνες δεν μπορούν να αποδοθούν. Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διευκρινισθεί κάτι το οποίο τονίζεται από κάθε πλευρά και αναφέρει ότι η τροπολογία, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, δεν συνεπάγεται και τη διαγραφή των κομματικών χρεών ούτε των χρεών άλλων νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Αλλωστε για τη μη απόδοση ποινικών ευθυνών για τις χρηματοδοτήσεις, ως αναγκαίος όρος θεωρείται η τήρηση για τη χορήγηση των δανείων όλων των προϋποθέσεων που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος. Μόνον υπό αυτούς τους όρους μπορεί να απαλλαγούν από τις ποινικές ευθύνες εκείνοι που έχουν εμπλακεί στη χορήγηση των επίμαχων δανείων.

Ωστόσο, εκτός του ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας η όποια δίωξη για τις χρηματοδοτήσεις δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα -εκτός από τη δημιουργία εντυπώσεων…- ο νέος νόμος, που ισχύει ως ευνοϊκότερος με βάση το ποινικό μας σύστημα, υπερισχύει σε κάθε περίπτωση.

Η υπόθεση με τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων απασχολεί από καιρό τους οικονομικούς εισαγγελείς και αφορά δάνεια που έχουν λάβει τα κόμματα τα τελευταία χρόνια με εγγύηση τη μελλοντική τους κρατική επιχορήγηση. Τα μεγαλύτερα ποσά, περί τα 210 εκατ. ευρώ, έχουν λάβει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ μικρότερα ποσά που τα εξυπηρετεί πλήρως έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, το ΚΚΕ με δανειοδοτήσεις μικρών ποσών -περί τα 4,5 εκατ. ευρώ- έχει εξασφαλίσει την πληρωμή με την εγγραφή και εμπράγματων εγγυήσεων μέσω υποθήκευσης ιδιόκτητων ακινήτων.

Για τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως, τόσο παλαιότερα, όσο και πρόσφατα, έχουν διατυπωθεί πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, ενώ ακόμα περισσότερα είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα που εδόθησαν, με εγγύηση μελλοντικές εισπράξεις από τον προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή