Αλλαγή ηγεσίας χωρίς πολιτική διαφοροποίηση

Αλλαγή ηγεσίας χωρίς πολιτική διαφοροποίηση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του Δημήτρη Κουτσούμπα είχε ακουστεί για το αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ και την περίοδο του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ, το 2009. Και τότε, όπως και τώρα, ήταν μια επιλογή με άρωμα επετηρίδας. Ο Δ. Κουτσούμπας είχε εκλεγεί στο Πολιτικό Γραφείο τον Δεκέμβριο του 1991 – μόνο η Αλέκα Παπαρήγα και ο Δ. Γόντικας ήταν αρχαιότεροί του στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο.

Αυτό που δεν έγινε το 2009 αποφασίστηκε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες το 2013. Η βαριά ήττα στις εκλογές του Ιουνίου, που γύρισε το κόμμα στα επίπεδα του 1991, είχε ανησυχήσει τόσο την ηγεσία όσο και τα μέλη του κόμματος. Η μετεωρική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η εδραίωσή του στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν απλώς μια δυσάρεστη εξέλιξη για τον Περισσό, αλλά μια υπαρξιακή απειλή.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στο βαρόμετρο της public issue, το ΚΚΕ ξεπέρασε σε δημοτικότητα την κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Η καταγραφή ήταν ενδεικτική για μια κατάσταση στασιμότητας που είχε διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, όπου οι διαφορές ανάμεσα στη δημοφιλία του κόμματος και της γ.γ. σπανίως ξεπερνούσαν τη μονάδα. Το κατά πόσον ο νέος γ.γ. θα μπορέσει να δημιουργήσει το ζητούμενο, τη νέα δυναμική, θα το δείξει η Ιστορία. Το βιογραφικό του αγγίζει το ιδανικό για τα σημερινά στάνταρντ του Περισσού: από οικογένεια κομμουνιστών με αγώνες και φυλακίσεις, με αντιστασιακή δράση, συμμετοχή στο Πολυτεχνείο και εμπειρία παρανομίας επί χούντας, κομματικό στέλεχος από το 1977, με διακρίσεις στον αγώνα κατά των «δεξιών οπορτουνιστών» στη διάσπαση του 1991, οι οποίες επιβραβεύτηκαν με μία θέση στο Π.Γ.

Συναρπαστικό στις δημόσιες εμφανίσεις του δεν θα τον χαρακτήριζε κανείς, όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο σοβαρό, λιγομίλητο και «βαρύ». Ιδιότητες που θα δοκιμαστούν στο κρίσιμο τεστ της ανάσχεσης του κ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές, όμως το ΚΚΕ ποτέ δεν θα παρέκκλινε από τα δικά του κριτήρια επιλογής στα ανώτατα καθοδηγητικά αξιώματα.

Αλλαγές στην πολιτική γραμμή, την οποία συνδιαμόρφωσε και υπερασπίστηκε ως κορυφαίο στέλεχος ο κ. Κουτσούμπας, δεν αναμένονται, όσοι δε –ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ– ελπίζουν σε μια πιο ευέλικτη στάση στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών θα απογοητευτούν. Αλλαγές πάντα υπάρχουν, όταν αναλαμβάνει ένας νέος γενικός γραμματέας. Κλίμα «εκκαθαρίσεων» πάντως, όπως προέβλεπαν άσπονδοι φίλοι του κόμματος, δεν φαίνεται. Ο διαφωνών Ν. Μπογιόπουλος μπορεί να μην εκλέχτηκε στη νέα Κ.Ε., αρθρογραφεί όμως ακόμη στον «Ριζοσπάστη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή