Οι ευρωεκλογές ορόσημο για ΠΑΣΟΚ – Βενιζέλο

Οι ευρωεκλογές ορόσημο για ΠΑΣΟΚ – Βενιζέλο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές και σαφή γραμμή, που θα καθιστά το ΠΑΣΟΚ ένα πόλο διακριτό τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζει τη στρατηγική των επόμενων 12 μηνών ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Η εξασφάλιση διψήφιου ποσοστού στις ευρωεκλογές του 2014 αποτελεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών στελεχών της Ιπποκράτους, συνθήκη επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να επιτύχει αυτή η στρατηγική, βάσει της οποίας το ΠΑΣΟΚ θα προβάλει ως η πλέον ευρωπαϊκή δύναμη στο Κοινοβούλιο, πρέπει να υπάρχουν δύο αλληλένδετες προϋποθέσεις: ομογενοποίηση του πολιτικού λόγου και ενδοκομματική νηνεμία. Το βασικό στοιχείο στη νέα αφήγηση που χρησιμοποιεί ο κ. Βενιζέλος για να περιγράψει την κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και να συνδέσει το ΠΑΣΟΚ με αυτήν, αφορά τα πραγματικά περιθώρια που έχουν τα σοσιαλιστικά κόμματα να ακολουθήσουν ριζικά διαφορετικές πολιτικές, ακόμη και αν επικρατούσαν στις ευρωεκλογές του 2014.

Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε στην τελευταία, κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου (Π.Σ.) του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινούνται τα στελέχη του κόμματος. Στελέχη όπως οι κ.κ. Ι. Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος κ.ά. στηρίζουν τη στρατηγική του κ. Βενιζέλου. Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται επίσης μια σαφής βελτίωση στις σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός διαφωνεί σε κάποια θέματα, όπως λ.χ. στην ανάγκη να υπάρχει δημόσιος τραπεζικός πυλώνας (ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί τη μετατροπή της «Εθνικής» σε ενός τέτοιου είδους πυλώνα). Παρόμοια ρητορική με εκείνη του κ. Βενιζέλου χρησιμοποιεί και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, αλλά και μέλη του Π.Σ., όπως οι κ.κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου, καθώς και ο κ. Κυρ. Πιερρακάκης. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί εξόχως προβληματική τη στάση στελεχών όπως ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία συνεδρίαση Κ.Ο. και Π.Σ. επέπληξε, δίχως να τον κατονομάσει, τον κ. Καρχιμάκη για την επιλογή του να αφήνει υπονοούμενα δημοσίως και σε μόνιμη βάση εναντίον του κ. Γ. Προβόπουλου. Προβληματισμό στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου αποτελεί και το «σκορποχώρι της Κ.Ο.» (φράση που αποδίδεται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ). Η στάση βουλευτών, όπως η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, η ρητορική της οποίας, σύμφωνα με πολλούς στο ΠΑΣΟΚ, «θυμίζει περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ», δεν βοηθάει, επίσης, στη δημιουργία μιας ομογενοποιημένης εικόνας. Συνθήκες ανακωχής φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ του κ. Βενιζέλου και της παπανδρεϊκής πτέρυγας, παρά τις αιχμές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και αποτελούν επιλογές του προκατόχου του.

Την ίδια στιγμή, μετά και την αιφνίδια δημοσίευση απόφασης του πρωθυπουργού για τη δημιουργία έξι νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών στο οργανόγραμμα της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί για την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου και συγκεκριμένων υπουργών να κινούνται, όπως λένε στην Ιπποκράτους, «σαν η κυβέρνηση να ήταν μονοκομματική». Αν και η κίνηση στην Ιπποκράτους αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι τελικά δεν θα γίνει. Επί τούτου, πληθαίνει, μεταξύ των στελεχών, η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση λαμβάνοντας ολόκληρα υπουργεία, ώστε να καταλογίζονται ευκολότερα τα όποια οφέλη προκύπτουν από τη διαχείριση της κατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή