Βενιζέλος – Κέρι για Σκόπια και Κυπριακό

Βενιζέλος – Κέρι για Σκόπια και Κυπριακό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και στο θέμα των Σκοπίων ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στο περιθώριο διατλαντικού δείπνου εργασίας των υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε.-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Η επεξήγηση της ελληνικής προσέγγισης στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έγινε τη στιγμή που αναπτύσσεται κινητικότητα με στόχο την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό και ενώ είναι δεδομένος ο πρωταγωνιστικός ρόλος που εμφανίζεται πρόθυμη να διαδραματίσει η Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, εξέφρασε την αφοσίωση των ΗΠΑ στην επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και, ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι προσβλέπει στις εντατικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στον κ. Κέρι και τις θέσεις της χώρας μας ως προς το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπου, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολυετής διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών -ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν που συνοδευόταν από τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς- η Ουάσιγκτον διαθέτει και εδώ ειδικό βάρος και ασκεί επιρροή, ιδιαίτερα προς την ηγεσία των Σκοπίων. Με την άτυπη αυτή συνομιλία άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργών. Αλλωστε, ο κ. Κέρι είπε στον κ. Βενιζέλο να βρίσκονται σε επαφή και να μιλούν τηλεφωνικά όταν κρίνεται απαραίτητο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και γνωρίζει καλά τα θέματα, συναντήθηκε τον Αύγουστο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αντ. Σαμαρά και έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί την Αθήνα, αλλά και τη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται ότι έχει μεταβεί έξι φορές στην Τουρκία, κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Συρία.

Στην ομιλία του προς την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, την οποία ο κ. Βενιζέλος θα εκφωνούσε σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, επρόκειτο να τονίσει ότι το Κυπριακό παραμένει πρωτίστως πρόβλημα παράνομης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής και η επίλυσή του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα. Στο κείμενο ο κ. Βενιζέλος εκφράζει τη στήριξή του στις προτάσεις του κ. Αναστασιάδη και καλεί την Αγκυρα να προχωρήσει σε ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκφράζει, επίσης, τη δέσμευση της Αθήνας στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων και υπογραμμίζει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να υπάρξει κοινά αποδεκτή συμβιβαστική συμφωνία σε ένα όνομα «για όλες στις χρήσεις που δεν θα αφήνει γκρίζες περιοχές και θα επιτρέπει τη σαφή διαφοροποίηση ανάμεσα στη γειτονική χώρα και την Περιφέρεια της Μακεδονίας στη Β. Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος προέβη και σε μια έμμεση αναφορά στη Χ.Α., χωρίς να την κατονομάζει, σημειώνοντας ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια είχαν τεράστιο κοινωνικό κόστος, αλλά η Πολιτεία «θα υπεραμυνθεί της δημοκρατίας και των αρχών δικαίου ενάντια σε κάθε ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή