Σε ένα μήνα η απάντηση για παράταση στο δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας

Σε ένα μήνα η απάντηση για παράταση στο δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκκρεμότητα για τουλάχιστον ένα ακόμη μήνα αναμένεται να παραμείνει το αίτημα της κυβέρνησης για δίμηνη παράταση υλοποίησης του δεύτερου «κύματος» διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων.

Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας διεξήχθη σε καλό κλίμα και όπως επεσήμαιναν στελέχη του υπουργείου «διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί και η επίτευξη των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων». Ωστόσο, οι επικεφαλής της τριμερούς επιφυλάχθηκαν για ακόμη μια φορά να τοποθετηθούν επί των δύο αιτημάτων της κυβέρνησης που αφορούν στην παράταση της διαθεσιμότητας των επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στο θέμα των συμβασιούχων που απασχολούνται βάσει δικαστικών προσωρινών διαταγών.

Οπως επεσήμαιναν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απάντηση επί των -κομβικών για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων- αιτημάτων αναμένεται να δοθεί στο επόμενο ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα περί τα τέλη Οκτωβρίου. «Μέχρι τότε, κινούμαστε έχοντας ως όριο υλοποίησης της δέσμευσης τα τέλη του έτους» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η εκπλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης των 12.500 «διαθέσιμων» υπαλλήλων μέχρι το τέλος του μηνός έγινε δεκτή από την τρόικα, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκκρεμεί το τυπικό σκέλος που αφορά στη διαπίστωση των πράξεων μέσω του Ενιαίου Ταμείου Πληρωμών. «Ζητούμενο είναι στο τέλος του μήνα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να λαμβάνουν το 75% του μισθού τους», διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση το θέμα θα έχει κλείσει και τυπικά μέχρι το Εurogroup».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συνολική επισκόπηση του «πλάνου» που έχει καταρτίσει ο κ. Μητσοτάκης ως προς την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, οι οποίες αφορούν συνολικά 25.000 «διαθέσιμους» μέχρι το τέλος του έτους και συνολικά 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών εστίασαν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα στην επιτάχυνση της εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων, για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά και την προέλευση των 12.500 «διαθέσιμων» που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Με διαπραγματευτικό επιχείρημα την υλοποίηση του «πρώτου κύματος» της διαθεσιμότητας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να παραταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η υλοποίηση της «δεύτερης φάσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη αξιολόγησης αντί της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων, προκειμένου να επέλθει ουσιαστική αναδιάρθρωση του Δημοσίου. 

Επιπλέον, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε και το θέμα των συμβασιούχων που απασχολούνται βάσει προσωρινών διαταγών και ζήτησε όσοι από αυτούς δεν δικαιωθούν από τα δικαστήρια να προσμετρηθούν στις συνολικά 15.000 απολύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2014. Ο συνυπολογισμός των συμβασιούχων στον συνολικό αριθμό των απολύσεων αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό «ατού», καθώς εκτιμάται ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση στα δικαστήρια φτάνουν τις 6.000.

Παρά το γεγονός ότι η τρόικα επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των δύο αυτών ζητημάτων, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξέφραζαν την αισιοδοξία τους, καθώς «δεν υπήρξε αρνητική απάντηση, όπως γινόταν μέχρι τώρα στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή