«Παγώνουν» τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης…

«Παγώνουν» τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης…

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στα σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών που είχε πυροδοτήσει στα επιτελεία όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου η «απειλή» της Χρυσής Αυγής, όπως διατυπώθηκε από τον Ν. Μιχαλολιάκο, ότι βουλευτές του νεοναζιστικού του μορφώματος μπορεί να παραιτηθούν, προκαλώντας αναπληρωματικές εκλογές σε 15 περιφέρειες της χώρας, θέτει το Μέγαρο Μαξίμου.

Την εντολή να σταματήσει κάθε σχετική συζήτηση έδωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς την Παρασκευή το απόγευμα, λίγες ώρες πριν από το τσουνάμι συλλήψεων κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής, περιλαμβανομένου του αρχηγού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ως απάντηση στη διαγραφόμενη πρόκληση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει τυχόν αναπληρωματικές εκλογές ως όχημα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, «έπεσε στο τραπέζι». Ομως, ο κ. Σαμαράς επέλεξε, κατά πληροφορίες, να τερματίσει τη σχετική συζήτηση για πέντε λόγους:

Πρώτον -και κυριότερο- διότι θα ήταν άτοπο μια εγκληματική οργάνωση να εμφανίζεται να χειραγωγεί τις πολιτικές εξελίξεις και να της επιτρέπεται να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική αστάθεια.

Δεύτερον, διότι εκτιμά πως το διάστημα έως τον προσεχή Απρίλιο είναι κρίσιμο για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και θα ήταν στρατηγικό σφάλμα η προσπάθεια των τελευταίων 15 μηνών να ανακοπεί εξαιτίας της εκλογικής αναμέτρησης.

Τρίτον, τα μηνύματα από το εξωτερικό ήταν σαφώς αρνητικά σε σχέση με την προοπτική της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα σήματα είχαν εκπέμψει οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες και τον περασμένο Ιούνιο, όταν η κυβερνητική κρίση με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ είχε πυροδοτήσει και πάλι εκλογικά σενάρια.

Τέταρτον, παρότι η Ν.Δ. καταγράφει προβάδισμα σε όλες τις σφυγμομετρήσεις του τελευταίου διαστήματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μακριά από τον πήχυ της αυτοδυναμίας. Ετσι, η χώρα ήταν πιθανό -κατ’ άλλους βέβαιο -να βρεθεί αντιμέτωπη με τη δοκιμασία «διπλών» εκλογών, όπως είχε συμβεί πέρυσι τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Πέμπτον, ο κ. Σαμαράς θα ναρκοθετούσε οριστικά τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ευ. Βενιζέλο, χάνοντας έναν πιθανό μετεκλογικό εταίρο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τετάρτη το βράδυ, όταν είχαν αρχίσει να διακινούνται πληροφορίες περί παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και πρόωρων εκλογών, είχαν υπάρξει εισηγήσεις προς τον κ. Βενιζέλο που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη να καταγγείλει σ’ αυτή την περίπτωση τον κ. Σαμαρά για αφερεγγυότητα και να δηλώσει πως μετεκλογικά δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Πάντως, πριν από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου που, την Παρασκευή το απόγευμα, έβαλε «πάγο» στα εκλογικά σενάρια, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν απέκλειαν οι εξελίξεις να καταστήσουν αναπόφευκτες τις εθνικές εκλογές, ακόμη και αν υπάρχουν άλλες συνταγματικές «διέξοδοι» για την αποτροπή τους, όπως για παράδειγμα να μείνουν «κενές» οι έδρες των παραιτηθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Οπως ανέφεραν οι ανωτέρω πηγές, η διαφαινόμενη επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει τυχόν αναπληρωματικές εκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική και εφαλτήριο για την πρόκληση εθνικών εκλογών, εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε άκρως πολωτικές αναμετρήσεις, οπότε ίσως είναι ορθότερο ο κ. Σαμαράς να επιχειρήσει να «εκκαθαρίσει» πλήρως το πολιτικό τοπίο, μέσω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Κατά το συγκεκριμένο σκεπτικό, μάλιστα, σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. ή δημιουργίας σχήματος συνεργασίας με βασικό πυλώνα τους «γαλάζιους», η νέα κυβέρνηση θα μηδενίσει το κοντέρ και θα έχει ορίζοντα τετραετίας, καθώς ακόμη και αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου δεν θα έχει πλέον καμία πολιτική βαρύτητα.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από δημοσκοπικά στοιχεία, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για το Μέγαρο Μαξίμου. Το τελευταίο δεκαήμερο η Ν.Δ. καταγράφει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η απήχηση της Χρυσής Αυγής έχει καθοδική πορεία, ενώ εκτιμάται βάσιμα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα απομειωθεί περισσότερο, καθώς αναμένεται τσουνάμι αποκαλύψεων για τη δράση του κ. Μιχαλολιάκου και του ηγετικού της πυρήνα.

Πρόσθετο ενισχυτικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να είναι ότι εάν παραιτηθεί σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής και δεν βρεθούν άλλες «διέξοδοι» που θα έχουν τη συναίνεση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αναπληρωματικές εκλογές στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας: Συγκεκριμένα στην Α΄ και Β΄ Αθήνας, στο υπόλοιπο Αττικής, στον Πειραιά, στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης σε Αχαΐα, Κορινθία, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία και Σέρρες.

Οπως προαναφέρθηκε, πάντως,μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως τα σενάρια περί πρόωρων εθνικών εκλογών τίθενται οριστικά στο περιθώριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή