«Ρύθμιση του χρέους εντός του εξαμήνου»

«Ρύθμιση του χρέους εντός του εξαμήνου»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφικτό θεωρεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση στο θέμα της νέας διευθέτησης του ελληνικού χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού εντός της περιόδου που η Ελλάδα θα έχει την προεδρία στην Ε.Ε. Δηλαδή, εντός του πρώτου εξαμήνου. Πάντως, απέφυγε να διευκρινίσει εάν οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν από τις ευρωεκλογές ή μετά. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνουν εντός της περιόδου της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε «ναι», υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί ο βασικός προγραμματισμός για τις εν λόγω αποφάσεις. Μάλιστα, ανέφερε πως η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου, ενώ για το χρέος αμέσως μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat, στα τέλη Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, απέφυγε να πάρει θέση για το εάν οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών ή μετά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συζήτηση να διαρκέσει και μετά το πέρας της ελληνικής προεδρίας. Πέραν αυτού, σε ερώτηση εάν η ελληνική προεδρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση των ελληνικών αιτημάτων επ’ αυτών των ζητημάτων, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μία καλή προεδρία βοηθάει, αλλά τα επιτεύγματα στη δημοσιονομική πολιτική είναι εκείνα που βοηθούν περισσότερο και όχι η προεδρία, όπως πρόσθεσε. Επίσης, δήλωσε ότι παρά τα πρόσφατα αρνητικά δημοσιεύματα από μερίδα του γερμανικού Τύπου, ο ίδιος δεν «βλέπει» αρνητικό κλίμα από τους ομολόγους του στο Eurogroup. Αρνητική, όμως, ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι ελπίδες της Ελλάδας για άλλη μία συμφωνία για το χρέος, με στόχο να ενισχυθεί η έξοδός της από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του 2014, δεν είναι ρεαλιστικές. Με δηλώσεις του στο περιοδικό Spiegel, υποστήριξε πως «δεν θα υπάρξει καμία αναδιάρθρωση χρέους», επισημαίνοντας πως «το επιτόκιο αυτών των δανείων (του ESM) έχει παγώσει για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ολο αυτό ισοδυναμεί με μια αναδιάρθρωση χρέους, από οικονομική σκοπιά». Πάντως, πρόσθεσε ότι «υπάρχει κάποιος χώρος για ελιγμούς στα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο διάσωσης (σ.σ. ύψους 52 δισ.). Αλλά αυτό εξαρτάται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αποφασίσουν, αυτοί είναι οι πιστωτές εδώ». Πάντως, σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες ότι «θα δουλέψουμε με αυταπάρνηση για να έχουμε μία προεδρία αντάξια του ονόματος της χώρας». Σημείωσε, δε, πως στον δικό του τομέα (το Ecofin) οι προτεραιότητες είναι τρεις: η εμβάθυνση της ΟΝΕ, η τραπεζική ένωση και τα φορολογικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή