Διεκδικούν και τον… Παπανικολή

Διεκδικούν και τον… Παπανικολή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την προσπάθεια του γραφείου του πρωθυπουργού και τις προσωπικές εντολές του κ. Αντώνη Σαμαρά, τμήματα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά άρχισαν να εκποιούνται από τις 18 Δεκεμβρίου 2013 εν μέσω ενός οικονομικού και νομικού τραγέλαφου. Εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από καλά ενημερωμένες νομικές πηγές, εκποιήθηκαν δύο ρυμουλκά πλοία, ένα από τα οποία είχε αγοραστεί για τις δοκιμές των υποβρυχίων. Το πλοίο ανήκε στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αλλά για «λόγους ευελιξίας», όπως χαρακτηριστικά είπαν οι προηγούμενοι διοικούντες, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) αποφάσισαν να φτιάξουν άλλη εταιρεία κυριότητας του πλοίου. Τη διαχείρισή του την είχε η εταιρεία Alsmarine, στην οποία το ναυπηγείο χρωστούσε 70.000 ευρώ.

Με δικαστική απόφαση ο πιστωτής επιχείρησε τον Νοέμβριο να διεκδικήσει τα χρέη του, προφανώς αγνοώντας ότι στην περίπτωση του πλοίου το ΝΑΤ, το ΙΚΑ και η εφορία, όπως άλλωστε και τα πληρώματα που είναι απλήρωτα, προηγούνται. Μόνο στο ΝΑΤ για το συγκεκριμένο πλοίο, το ΠΗΓΑΣΟΣ, τα ΕΝΑΕ χρωστούν 96.500 ευρώ, ενώ 30.000 ευρώ χρωστούν για το έτερο των προς πλειστηριασμό πλοίων, τον «Ποσειδώνα», που επίσης χρησιμοποιείται για τη ρυμούλκηση πολεμικών πλοίων επιφανείας.

Νομοθετική ρύθμιση

Εργαζόμενοι στα ΕΝΑΕ ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πιστωτής επιχειρεί στα δικαστήρια να πάρει ό,τι του χρωστούν. Πριν από μερικές εβδομάδες, κάποιος άλλος πιστωτής διεκδίκησε ολόκληρο το Ναυπηγείο έναντι 170.000 ευρώ. Στην αίθουσα του δικαστηρίου ένας εκπρόσωπος αντέτεινε ότι η εταιρεία τού χρωστάει 90.000 ευρώ και θέλει τον…«Παπανικολή». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έγινε έξαλλος όταν έμαθε ότι επίκειται ο πλειστηριασμός και έδωσε εντολή να ετοιμασθεί νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με ισχύ από 1ης Ιουνίου 2013, με την οποία να μπλοκάρονται στην ουσία οι πλειστηριασμοί στα ΕΝΑΕ.

Νομικές πηγές, πάντως, παρατηρούσαν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν και του επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, που ζητάει από τα Ναυπηγεία να επιστρέψουν τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις που έχουν λάβει.

Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι τα εκπλειστηριασθέντα πράγματα βρίσκονται ακόμα στα Ναυπηγεία, ενώ νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν τον πλειστηριασμό υποστηρίζουν ότι πουλήθηκαν και δύο γερανοί, κάτι που αρνούνται οι εργαζόμενοι που είχαν ανακοινωθεί αλλά δεν ήταν παρόντες.

Η εταιρεία που προκάλεσε τον πλειστηριασμό δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί διότι το 90% του ποσού των 300.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν φαίνεται ότι θα κατευθυνθεί στους φορείς του Δημοσίου (Ταμεία, εφορία) που προηγούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή