Δέκα νέες κλήσεις για τις μίζες

Δέκα νέες κλήσεις για τις μίζες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία, σύμφωνα με μαρτυρία, είχαν δωροδοκηθεί προκειμένου να συναινέσουν στην αγορά αμυντικών συστημάτων, έχουν κληθεί από τον ανακριτή Διαφθοράς, Γαβιήλ Μαλλή, ο οποίος έχει χειριστεί την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών. Τα δέκα νέα πρόσωπα προκύπτουν από την απολογία του Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων STN Atlas Εlektronik.

Οι ανακριτικές αρχές στοχεύουν στο να συμπληρώσουν σταδιακά όλο το παζλ της διακίνησης του μαύρου χρήματος, το οποίο φαίνεται να ξεκινούσε από τις γερμανικές εταιρείες και να κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα και στρατιωτικούς στην Ελλάδα διά μέσου ατόμων που δρούσαν ως μεσάζοντες. Ενας εκ των μεσαζόντων αυτών φέρεται να είναι και ο κ. Ευσταθίου, το όνομα του οποίου είχε προκύψει κατά την τετραήμερη απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα. Καθώς τα λεγόμενα Κάντα επιβεβαιώθηκαν από το άνοιγμα των λογαριασμών του Π. Ευσταθίου, βγήκε ένταλμα για τη σύλληψή του και ο 83χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη. Αφέθηκε, ωστόσο, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) και την καταβολή εγγύησης ύψους 500.000 μετά την απολογία του, καθώς είχε προκύψει διαφωνία μεταξύ του εισαγγελέα και του ανακριτή σχετικά με την προφυλάκισή του.

Ο Παν. Ευσταθίου, που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπέδειξε συνολικά 12 πρώην στελέχη ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους έδωσε χρηματικά ποσά για τις υπογραφές δύο συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με την απολογία, πήραν χρήματα για «παροχές συμβουλών» προς τη γερμανική εταιρεία που εκπροσωπούσε. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις αφορούσαν:

1. Πρόγραμμα προμήθειας νέων υποβρυχίων τύπου 214 (Αρχιμήδης) και αναβάθμιση υποβρυχίων τύπου 209 (Ποσειδών 2) για το Πολεμικό Ναυτικό.

2. Πρόγραμμα Asrad – Stinger για την προμήθεια 54 αντιαεροπορικών συστημάτων που θα τοποθετούνταν σε όχημα του ελληνικού στρατού και την αντικατάσταση οχημάτων τζιπ Mercedes με Hummer. Και στις δύο συμβάσεις, όπως υποστήριξε ο Π. Ευσταθίου, ο Α. Κάντας τον εκβίασε προκειμένου να του δώσει τα χρήματα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εταιρεία που εκπροσωπούσε δεν θα έπαιρνε την ανάθεση. Αυτό ήρθε σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο ίδιος ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος είχε πει ότι του έδιναν τα χρήματα προκειμένου να σιωπά, χωρίς ο ίδιος να τα έχει ζητήσει.

«Με απείλησε»

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Ευσταθίου στο απολογητικό του υπόμνημα: «Ο Κάντας, μόλις πληροφορήθηκε ως αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ περί της διαμόρφωσης των νέων υποβρυχίων, μου τηλεφώνησε και ζήτησε επίμονα να τον επισκεφθώ. Την επομένη πήγα στο γραφείο του και μου είπε: “Στα καινούργια υποβρύχια, όπως πιστεύω ότι έμαθες, πρόκειται να τοποθετηθεί το Combat System της STN Atlas. Εγώ τι έχω;”. Τότε του απάντησα: “Για όνομα του Θεού. Η STN Atlas σε αυτήν την υπόθεση είναι υποκατασκευαστής του υποκατασκευαστή στη Γερμανία. Γιατί να πληρωθείς;”. Τότε ο Α. Κάντας απειλώντας να βλάψει εμένα και την ανάληψη του έργου από την εταιρεία STN Atlas που εκπροσωπούσα, μου είπε: “Εφόσον διαφωνείς, εμείς -υπονοώντας ότι ο ίδιος θα επηρέαζε την ιεραρχία- μπορούμε να διαλέξουμε άλλα οπλικά συστήματα, αμερικανικά ή γαλλικά”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή