Ο Π. Ευσταθίου αρνείται ότι έδωσε χρήματα σε πολιτικά πρόσωπα

Ο Π. Ευσταθίου αρνείται ότι έδωσε χρήματα σε πολιτικά πρόσωπα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουδέποτε έδωσα χρήματα σε πολιτικούς», είπε στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο 83χρονος επιχειρηματίας και μεσάζοντας Παν. Ευσταθίου, ο οποίος εμμένει στα όσα είχε υποστηρίξει και στο απολογητικό του υπόμνημα σχετικά με τον χρηματισμό στρατιωτικών και μόνο. Ο ίδιος, ωστόσο, σε ένα σημείο της απολογίας του αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με πρώην υπουργό Αμυνας, η οποία ωστόσο χαρακτηρίζεται εθιμοτυπική.

Οι ανακριτές διαφθοράς, που προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της ροής μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών, έφτασαν στον Π. Ευσταθίου μέσα από την απολογία του Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου). Ο Ευσταθίου, στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε, έδωσε σειρά ονομάτων στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων που έπαιρναν χρήματα, από τα οποία έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις τα δέκα. Τα χρήματα αυτά φαίνεται να δόθηκαν στο περιθώριο των συμβάσεων για τα υποβρύχια (προμήθεια των 214 και εκσυγχρονισμός των 209) καθώς και του προγράμματος Asrad – Stinger. Στην απολογία του ο 83χρονος μεσάζων αναφέρθηκε στις εταιρείες του, στη συνεργασία του με τη γερμανική εταιρεία Atlas, στον τρόπο που κατέθετε τα χρήματα σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ανθρώπων. Σε κάποια σημεία επικαλείται την ηλικία του λέγοντας «δεν θυμάμαι» και παραπέμπει στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, στο οποίο έχει συναινέσει.

Ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά του Ευσταθίου σχετικά με μαύρα χρήματα που δόθηκε και μετά το διάστημα που υπεγράφησαν οι επίμαχες συμβάσεις. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για τις «παράνομες πληρωμές για τα υποβρύχια και το Asrad», o κατηγορούμενος απάντησε ότι «στα έτη που αναφέρω, δηλαδή 2001 έως 2005, δόθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια και για τα δύο προγράμματα. Από το 2005 και μετά, συνολικά 5 εκατομμύρια περίπου και για τα δύο».

Σε απολογία η σύζυγος

Οπως έγινε γνωστό χθες, κλήση σε απολογία έχει σταλεί και στην 70χρονη σύζυγο του Παν. Ευσταθίου, Ειρήνη. Τα αδικήματα για τα οποία θα απολογηθεί αφορούν δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες.

Παράλληλα, ο προφυλακισμένος πρώην γενικός αναπληρωτής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας έφερε νέα στοιχεία. Πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό, από τους οποίους προκύπτει διακίνηση χρήματος προς το πρόσωπό του από τους κατηγορούμενους μεσάζοντες Π. Ευσταθίου και Δ. Παπαχρήστο, όπως είχε αναφέρει στην απολογία του. Ειδικότερα, υπάρχει λογαριασμός στη UBP Γενεύης όπου φαίνεται να μπήκαν 550.000 ευρώ από την εταιρεία OXYLOS, συμφερόντων Δημ. Παπαχρήστου, και λογαριασμός στην BNP PARIBAS για ποσό 80.000 που μπήκε από τον Παν. Ευσταθίου μέσω της εταιρείας IRONHELD Ltd.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή