Η ελληνική προεδρία ανέδειξε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία

Η ελληνική προεδρία ανέδειξε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η ελληνική δημόσια διοίκηση να έχει βρεθεί στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων από το εξωτερικό, αλλά η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία δεν διεκδικεί δάφνες αποτελεσματικότητας. Οταν στις 17 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε επισήμως ότι η αποστολή της Ευρωβουλής, η οποία αξιολογεί τα πεπραγμένα της τρόικας στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που υπέγραψαν Μνημόνιο, επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσκεψη «πραγματογνωμοσύνης» στην Ελλάδα στις 8 Ιανουαρίου, η γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής αμέσως ενημερώθηκε ότι η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με την πανηγυρική έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Η απάντηση που φέρονται να έλαβαν Ελληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι επισήμαναν την ατυχή συγκυρία ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «τώρα έχουμε κλείσει εισιτήρια και ξενοδοχεία».

Καθώς η ημερομηνία πλησίαζε, τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και οι Σοσιαλιστές της Ευρωβουλής κινητοποιήθηκαν πιο έντονα, ειδοποιώντας και το Μέγαρο Μαξίμου. Τελικά, χρειάστηκε να φτάσουμε στο «πάρα πέντε» της τελετής έναρξης για να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ότι η επίσκεψη αναβάλλεται, για άγνωστη έως προχθές ημερομηνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί ακρόαση του πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, στο Στρασβούργο, από την ίδια Επιτροπή.

«Γραμματειακή αβλεψία»

Η παραπάνω «γραμματειακή αβλεψία» δεν ήταν πάντως το μοναδικό «φάουλ» της Ευρωβουλής. Οπως πληροφορείται η «Κ», το υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερωθεί ήδη πριν από τα Χριστούγεννα ότι ο κ. Σουλτς δεν θα παρευρεθεί πιθανότατα στην πανηγυρική έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., γιατί, όπως εξήγησε το γραφείο του, «έχει έλθει ήδη αρκετές φορές στην Αθήνα και ούτως ή άλλως πρόκειται για μία εκδήλωση που αφορά κυρίως το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση θα μεταβεί στο Στρασβούργο για την έναρξη της προεδρίας την άλλη εβδομάδα». Στη σχετική ενημέρωση, το γραφείο του κ. Σουλτς δεν είχε εκφράσει οποιοδήποτε αίτημα για να μιλήσει στη θέση του εκπρόσωπος. Τέτοιο αίτημα δεν διαβιβάστηκε ποτέ ούτε και από το γραφείο πρωτοκόλλου της Ευρωβουλής στην ελληνική κυβέρνηση. Ωσπου την περασμένη Τρίτη το βράδυ, γύρω στις επτάμισι, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, λαμβάνει τηλεφώνημα από την κυρία Αννυ Ποδηματά, στο οποίο ακούει, για πρώτη φορά, ότι η αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής έχει λάβει εξουσιοδότηση από τον κ. Σουλτς να μιλήσει αντ’ αυτού στην τελετή έναρξης της προεδρίας, μαζί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Κούρκουλας μένει εμβρόντητος, απαντά ότι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει ομιλίες από «εκπροσώπους» και εν πάση περιπτώσει είναι ήδη αργά και το πρόγραμμα έχει κλείσει. Παραπέμπει δε για τα περαιτέρω στο Μέγαρο Μαξίμου, που φυσικά «κόβει» το αίτημα του κ. Σουλτς, ο οποίος, όπως και ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, δεν «τίμησαν» με την παρουσία τους την τελετή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην κ. Ποδηματά προσφέρθηκε θέση μεταξύ των επισήμων στην τελετή, αφού είναι αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και εκπρόσωπος του κ. Σουλτς. Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δεν προσκλήθηκαν στην εκδήλωση. Αντιθέτως, παρούσες ήταν μητέρες και λοιποί συγγενείς υπουργών.

Μικροπαράπονα για την οργάνωση της τελετής έναρξης μεταφέρθηκαν στην «Κ» και από τους εκπροσώπους κορυφαίων ξένων μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες. Σε αντίθεση με αντίστοιχες φιλοξενίες δημοσιογράφων σε προηγούμενες προεδρίες, όπως π.χ. της Ιρλανδίας και της Λιθουανίας, οι ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα δεν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αρκετούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, της τρόικας (κάτι που έγινε στο Δουβλίνο).

Αντίθετα, όπως λένε, είδαν κυρίως εκπροσώπους της κυβέρνησης «στοιβαγμένους» σε πάνελ των τριών, πέντε ή των εννέα υπουργών. Σε πηγαδάκι συναδέλφων από τις Βρυξέλλες, σε γραφικό ποτοπωλείο της Πλάκας, εξαιρετικός δημοσιογράφος μάς έλεγε ότι «όταν έφυγα από το Βίλνιους, μετά την τελετή έναρξης για τη λιθουανική προεδρία, γνώριζα πολύ περισσότερα πράγματα για τη χώρα απ’ ό,τι όταν πήγα. Τώρα φεύγω από την Ελλάδα γνωρίζοντας όσα γνώριζα και πριν». Την ίδια εκτίμηση μετέφερε και άλλος συνάδελφος: «Σπάνια έχεις την ευκαιρία να συγκεντρώσεις τα μεγαλύτερα μίντια του κόσμου και να τους μιλήσεις για τη χώρα σου. Κανείς δεν άδραξε την ευκαιρία για να μας πει επιτέλους τι είναι αυτή η χώρα και πού θέλει να πάει», ενώ έτερη ικανότατη ανταποκρίτρια, με την οποία επικοινωνήσαμε την Παρασκευή, αποφάνθηκε ότι «μόνο η συνάντηση με τον Σαμαρά είχε ενδιαφέρον και ας είχε πυρετό.

Οταν μάλιστα ο πρωθυπουργός έβγαλε τις κάρτες του για να μοιράσει τα στοιχεία επικοινωνίας του, έπεσαν όλοι οι δημοσιογράφοι επάνω του, λες και ήταν ο Τζάστιν Μπίμπερ ή κάποιος άλλος ποπ σταρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή