Το ΠΑΣΟΚ, οι «58» και ο Γιαννίτσης

Το ΠΑΣΟΚ, οι «58» και ο Γιαννίτσης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιτάχυνση των ενδοκομματικών διαδικασιών για την προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών, θα προχωρήσει αυτήν την εβδομάδα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Πιθανότατα την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με σκοπό να καταρτισθούν τέσσερις επιτροπές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται εκείνες που θα συντονίζουν τις δημοτικές εκλογές και τη συνεργασία των ευρωεκλογών.

Σε αυτές, με απόφαση του κ. Βενιζέλου θα συμμετάσχουν σχεδόν όλα τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, με σκοπό να περιλαμβάνονται πρόσωπα απ’ όλες τις ενδοκομματικές τάσεις και να αποφευχθούν περιττές τριβές. Πιθανότατα, οι συγκεκριμένες επιτροπές θα συνεδριάσουν το επόμενο Σάββατο, ώστε να ξεκινήσουν τάχιστα οι προετοιμασίες προς όλες τις κατευθύνσεις. Οπως είναι σαφές, η πλέον σημαντική επιτροπή αφορά τις ευρωεκλογές, καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί επί της ουσίας τη συνεργασία με τους «58». Τα διλήμματα που απασχολούν τα στελέχη του κόμματος προς το παρόν είναι δύο: Πρώτον, αν ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ή από τους «58» και, δεύτερον, αν η συνολική σύνθεσή του θα σηματοδοτεί την ανανέωση ή την ανάγκη για «στιβαρά» χέρια.

Αν και το όνομα του κ. Τάσου Γιαννίτση παραμένει το επικρατέστερο για την κεφαλή του ευρωψηφοδελτίου, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν σταματήσει οι συζητήσεις για τις υπόλοιπες θέσεις, οι οποίες με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα έχουν συμβολικό ενδιαφέρον και μόνον. Ουκ ολίγοι θεωρούν ότι η παρουσία του παλαιού «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένη. Ανάμεσα στα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούν είναι και εκείνο της ανάγκης να αμυνθούν έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστές στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ οι συχνές κρούσεις της Κουμουνδούρου σε αρκετά χαμηλόβαθμα και μεσαία πρώην στελέχη του κόμματος που κατά καιρούς στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό, με σκοπό την επαναφορά σε αυτόν σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές προκύψουν. Φοβούνται, εν ολίγοις, τη διάβρωση του πλέον ανθεκτικού -ώς τώρα- σκέλους του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι άλλο από εκείνο των λεγόμενων «μαζικών χώρων». Εμπειροι παρατηρητές ανέφεραν ότι αυτό συμβαίνει διότι το ΠΑΣΟΚ έχει σημειώσει ποσοστά απολύτως αναντίστοιχα προς τις δημοσκοπικές επιδόσεις του σε μια σειρά από αναμετρήσεις σε φορείς και επαγγελματικά σωματεία, αναφέροντας ενδεικτικά τους μηχανικούς (ΤΕΕ), αλλά και σε ομάδες όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι.

Στη Χαρ. Τρικούπη θα επιθυμούσαν επίσης και τη στροφή του Μεγάρου Μαξίμου σ’ ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμο σε περίπτωση εθνικών εκλογών. Ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στην κατεύθυνση της διανομής του μπόνους των πενήντα εδρών προς τα κόμματα που θα κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή