«Σύστημα ΕΝΦΙΑ» παίζουν Σαμαράς και Βενιζέλος

«Σύστημα ΕΝΦΙΑ» παίζουν Σαμαράς και Βενιζέλος

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μοντέλο ΕΝΦΙΑ» (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων), δηλαδή εξαντλητικού διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων πριν από τη λήψη των αποφάσεων, προκειμένου να αποφεύγονται οι ενδοκυβερνητικές τριβές, όπως επιτυχώς συνέβη με τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων συμφώνησαν να υιοθετήσουν ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Καθώς ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιδιώκουν, ευλόγως, να αποτρέψουν εστίες πολιτικής ανάφλεξης, όπως αυτή που προέκυψε με το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, το οποίο ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης υποχρεώθηκε να αποσύρει υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί οι τόνοι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων να κρατηθούν χαμηλοί την επόμενη περίοδο, καθώς ένα από τα «χαρτιά» που θα αξιοποιήσει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες του Μαΐου είναι η επίκληση της ανάγκης για διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας. Οπως αναφέρεται, θα ήταν αντιφατικό να προτάσσει, κατά την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως διακύβευμα την ομαλή πορεία της χώρας και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να ταλανίζεται από ενδοκυβερνητικές τριβές.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος, με δεδομένη τη δημοσκοπική πίεση που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει το περιθώριο να εμφανίζεται, προεκλογικά, ως «ουραγός» των επιλογών υπουργών της Ν.Δ. Εξάλλου και στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει αντιληπτό ότι πολιτικά η «επόμενη ημέρα» της αναμέτρησης της 25ης Μαΐου δεν θα κριθεί μόνο από τον συσχετισμό μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Εάν υπάρξει εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση κινδυνεύει να εισέλθει, ούτως ή άλλως, σε τροχιά αποσταθεροποίησης.

Τέλος, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος προσμετρούν πως εφεξής κάθε «αστοχία» σε νομοσχέδιο μπορεί να αποβεί μοιραία για την κυβέρνηση, καθώς η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία έχει περιοριστεί στις 153 έδρες.

Μέσα στο ανωτέρω πλαίσιο, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ήδη χαρτογραφηθεί τα θέματα επί των οποίων θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις, ώστε να αποφευχθούν αναίτιες ενδοκυβερνητικές τριβές. Ως τέτοια αναφέρονται:

– Στο υπουργείο Εργασίας ο τρόπος προσδιορισμού των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τυχόν νέα ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις, που εντάσσεται στην ατζέντα του νέου κύκλου των συνομιλιών με την τρόικα.

– Στο υπουργείο Ανάπτυξης, η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στην έκθεση (tool kit) που έχει συντάξει για λογαριασμό της κυβέρνησης ο ΟΟΣΑ. Ηδη, σε σχέση με την έκθεση, μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων έχει καταγραφεί διαφωνία για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος.

– Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο κύκλο κινητικότητας, αλλά και για τις «δεξαμενές» απ’ όπου θα προκύψουν οι 11 χιλιάδες απολύσεις οι οποίες προβλέπονται μέχρι το τέλος του 2014 από το Μνημόνιο. Ως «αγκάθια» που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα έχουν προσδιοριστεί η τύχη των σχολικών φυλάκων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και ο κατάλογος των οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στους οποίους θα μπει λουκέτο.

– Στο υπουργείο Υγείας το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

– Στο υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα.

Οπως προαναφέρθηκε, βούληση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι τους επόμενους μήνες οι ενδοκυβερνητικές τριβές να ελαχιστοποιηθούν. Ομως, έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν πως το εγχείρημα θα είναι δύσκολο. Πρώτον, ορισμένοι υπουργοί έχουν επιδείξει τάσης παράκαμψης του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, δεν αποκλείεται ο κ. Βενιζέλος να πιεστεί από το εσωτερικό του κόμματός του να υιοθετήσει ανελαστικές θέσεις. Τέλος, δε, υπάρχει και η παράμετρος της τρόικας. Μπορεί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να καταλήξουν στα ανωτέρω θέματα σε κάποιο μόντους βιβέντι, αλλά αυτό θα έχει μικρή σημασία, εάν δεν τυγχάνει της έγκρισης και των εκπροσώπων των δανειστών.

Νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Το βαρύ πολιτικό κλίμα επανέφερε τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με ένα εξ αυτών, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να επιλέξει τη λύση της τριπλής κάλπης -εθνικών, αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών- τον Μάιο, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο για εκλογικό αιφνιδιασμό ακόμη και τον Απρίλιο. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο τα σχετικά σενάρια. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς εμμένει στη θέση για εξάντληση της τετραετίας, ενώ σε συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα, ανέφερε πως εμπλοκή στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2015, μπορεί να υπάρξει μόνο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ν.Δ. θα προτείνει πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως με μια σειρά από θετικές εξελίξεις που αναμένονται μέχρι τον Μάιο η κυβέρνηση θα επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή