Ερώτηση Τσίπρα προς Σαμαρά για τις τράπεζες

Ερώτηση Τσίπρα προς Σαμαρά για τις τράπεζες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μεταφέρει τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην κεντρική πολιτική σκηνή, επεκτείνοντας τη συζήτηση γενικότερα στους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε χθες ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η οποία εμπεριέχει και τα δύο ζητήματα. Το πρώτο θέμα για το οποίο ζητάει ενημέρωση ο κ. Τσίπρας είναι εάν μετά τις αποκαλύψεις για το Τ.Τ. «θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα», ενώ, κατά δεύτερον, ερωτά εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με επικείμενη αλλαγή των όρων επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών σε τίμημα χαμηλότερο του κόστους ανακεφαλαιοποίησής τους και, εάν αυτό αληθεύει, «ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου;».

Σε σχέση με το σκάνδαλο του Τ.Τ., στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είναι μία από τις κατ’εξοχήν υποθέσεις μέσω των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αξιοποιήσει το χαρτί της «ηθικής υπεροχής», όπως την ονομάζουν, δεδομένου, δηλαδή, ότι, καθώς δεν υπήρξε κόμμα που άσκησε εξουσία, κινείται με προνομιακούς όρους έναντι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, επιρρίπτοντας ευθύνες για τους χειρισμούς τους. Στη σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει εκτεταμένη αναφορά στις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα (Τ.Τ., εξοπλιστικά), αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την απόφαση περί μη παραγραφής των αδικημάτων του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τις οποίες στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν, εν πολλοίς, αποτέλεσμα της δικής τους επιμονής για την υπόθεση.

Ο προϋπολογισμός 2013

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για τις χθεσινές ανακοινώσεις για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2013. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο, «η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια» όσον αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 690 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι στα έσοδα η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες, με βάση το Μνημόνιο δεν υπολογίζονται στους στόχους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο προϋπολογισμός του 2013 έκλεισε με έλλειμμα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσακαλώτο, τα καθαρά έσοδα, αφαιρώντας τις επιστροφές των κεντρικών τραπεζών, υπολείπονται του στόχου κατά περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση μείωσε τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 1,1 δισ. πέραν του στόχου, αλλά και στις επενδυτικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή