ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Πλεόνασμα μέσω φοροληστείας

kke-pleonasma-meso-forolisteias-2001081

Με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για την κυβερνητική πολιτική σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013. Ο Περισσός θεωρεί ότι τα προσωρινά οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν «είναι αποτέλεσμα της φοροληστείας, της ισοπέδωσης μισθών και συντάξεων, της σφαγής των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, της τραγικής κατάστασης σε υγεία και εκπαίδευση. Το ΚΚΕ θεωρεί, επίσης, ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής λειτουργεί όχι προς όφελος του λαού, αλλά «υπέρ των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και επιλογών της Ε.Ε.».

Επιπλέον, χθες, το ΚΚΕ κατήγγειλε τη σύμβαση για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Πρίνου ως δείγμα του «πώς εννοεί η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα του συστήματος, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, την οποία διαφημίζει και στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, από τη συμφωνία ο ελληνικός λαός θα βγει ζημιωμένος και κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα, ενώ «απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και υποδομών, αποδέσμευση από την Ε.Ε.». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, κατά τον Περισσό, η έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων και η αξιοποίηση ενεργειακών δικτύων θα είναι αρμοδιότητα ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας, που θα λειτουργεί με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.