«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο «αγκάθι» προκύπτει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακύρωση των αναδρομικών περικοπών που επεβλήθησαν στις αμοιβές των ένστολων. Το οικονομικό επιτελείο τηρεί στάση αναμονής, αλλά στην τρόικα ανησυχούν πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιστρέψει ποσά που κυμαίνονται από 30 έως 108 εκατομμύρια ευρώ στους ένστολους.

Επιπροσθέτως, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να απαιτηθεί τελικά να επιστραφούν περίπου 420 εκατομμύρια ευρώ προς όλους όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Ο νόμος 4093 του 2012 προέβλεπε περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και κυρίως στις κατηγορίες των δικαστών, ένστολων (όλων των Σωμάτων Ασφαλείας), πανεπιστημιακών και ιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το δημοσιονομικό όφελος από τις περικοπές αυτές θα ανερχόταν σε ετήσια βάση στα 420,2 εκατομμύρια ευρώ.

Αναδρομική ισχύς

Ωστόσο, οι δικαστές προσέφυγαν κατά των διατάξεων αυτών και δικαιώθηκαν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους ένστολους. Οπως είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο, από τις περικοπές στους ένστολους το όφελος στον προϋπολογισμό θα ήταν 78 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.

Ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί να ψηφίστηκε στα τέλη του 2012, αλλά οι διατάξεις του για τις περικοπές είχαν αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ακριβώς την αναδρομικότητα της εφαρμογής των περικοπών είναι που προσβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του και εκτός απροόπτου η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καλύψει το ποσό που έχασαν οι ένστολοι για το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2012.

Προς το παρόν, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να καθορίσουν τη στάση του Δημοσίου και ταυτόχρονα προσπαθούν να προσδιορίσουν το ενδεχόμενο κόστος στον προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν τρία σενάρια:

1. Να πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που περικόπηκαν και αφορούσαν την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2012. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα είναι μικρό και υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

2. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αφορά και τις περικοπές που έγιναν το 2013. Δεδομένου ότι το ετήσιο όφελος είχε υπολογιστεί στα 78 εκατομμύρια ευρώ, τότε το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται στα 108 εκατομμύρια ευρώ.

3. Να συνεχιστούν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τα άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, ιατροί, ιεράρχες κ.ά.). Οι δικαστές έχουν ήδη δικαιωθεί (θα τους επιστραφεί ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ), οι ένστολοι δικαιώνονται τώρα και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και οι άλλοι κλάδοι, επιβαρύνοντας συνολικά τον προϋπολογισμό με 420,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το δημοσιονομικό κενό

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεδομένου ότι και χωρίς αυτό το «αγκάθι» υπάρχει δημοσιονομικό κενό 1-1,5 δισ. ευρώ για το 2014. Σε ό,τι αφορά δε το 2015, η τρόικα υπολογίζει το κενό σε 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα κενά αυτά δεν έχουν γεφυρωθεί. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί με προσοχή το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, καθώς το 2014 το πλεόνασμα θα πρέπει να αυξηθεί και όχι να μειωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή