Τουρκική φρεγάτα νοτίως της Κέας

Τουρκική φρεγάτα νοτίως της Κέας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε χθες το απόγευμα η τουρκική φρεγάτα Giresun, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κέας και παρέμεινε σε αυτά για πολλές ώρες. Πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, που ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος πραγματοποιεί διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, η συγκεκριμένη διέλευση είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια έως τώρα, αφού η φρεγάτα Giresun εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα κατά τις 15.30, κινήθηκε ανάμεσα στην Κέα και τη Μακρόνησο και στη συνέχεια ανάμεσα στην Ανδρο και την Εύβοια και ξαναβγήκε σε διεθνή ύδατα κατά τις 19.00, από το στενό του Καφηρέα.

Στο ΓΕΕΘΑ παρατηρούν ότι και αυτού του είδους η δραστηριότητα, δηλαδή η απροειδοποίητη διέλευση τουρκικών πολεμικών μέσα από τα χωρικά μας ύδατα, επαναλαμβάνεται πλέον σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Σε όλη τη διάρκεια της διέλευσης από τα χωρικά μας ύδατα, στην παρακολούθηση της τουρκικής φρεγάτας εναλλάσσονταν δύο ελληνικά πολεμικά σκάφη. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η τουρκική φρεγάτα ξεκίνησε από την Αλικαρνασσό, κινήθηκε στα διεθνή ύδατα βορείως της Κρήτης και πέρασε δυτικά της Σαντορίνης. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε βόρεια, παραμένοντας πάντα στα διεθνή ύδατα, ώσπου έφτασε νοτίως της Κέας.

Η φρεγάτα TCG Giresun είναι οπλισμένη με εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων πυραύλων. Ναυπηγήθηκε το 1979 ως μία από τις 51 φρεγάτες της κλάσης Oliver Hazard Perry, τις οποίες έχει ακόμα σε χρήση το αμερικανικό ναυτικό. Στην Τουρκία παραχωρήθηκε το 1997. Το 2004, το τουρκικό ναυτικό προχώρησε σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πλοίων αυτού του τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή