Σύννεφα στη συνεργασία Φ. Κουβέλη – Α. Λοβέρδου

Σύννεφα στη συνεργασία Φ. Κουβέλη – Α. Λοβέρδου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να απαρνηθεί το όνομά της και αυτό ας το συνειδητοποιήσουν όλοι οι δυνάμει στρατηγικοί της εταίροι». Το φωτογραφικό αυτό μήνυμα στον κ. Ανδρέα. Λοβέρδο έστελναν χθες στενοί συνεργάτες του κ. Φώτη Κουβέλη, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών δεν πήγε όσο καλά θα επιθυμούσαν. Και τούτο, διότι ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα φέρεται να έθεσε στον κ. Κουβέλη ως απαραίτητο όρο της συνεργασίας τους, ενόψει ευρωεκλογών, να προκύψει ένα νέο όνομα της σύμπραξης των δύο κομμάτων που δεν θα παραπέμπει στο «ΔΗΜΑΡ και λοιπές δυνάμεις». Το αίτημα αυτό, ωστόσο, λέγεται ότι το απέρριψε ο κ. Κουβέλης με το επιχείρημα ότι η ΔΗΜΑΡ από την ίδρυσή της κατ’ εξοχήν συμβολίζει την ηθική ακεραιότητα. Η δε «υποχώρησή» του να μετονομαστεί η Δημοκρατική Αριστερά σε «Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά» δεν φέρεται να ικανοποίησε τον κ. Λοβέρδο, καθώς θα παρέπεμπε στο ίδιο αρκτικόλεξο (ΔΗ.Μ.ΑΡ.).

Τα πραγματικά προβλήματα, βέβαια, που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Κουβέλης είναι σαφώς σοβαρότερα από τη «λεκτική» διαφωνία του με τον κ. Λοβέρδο. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κ. Βασ. Οικονόμου, καταγγέλλοντας την ηγετική ομάδα της Αγ. Κωνσταντίνου για σκόπιμη φίμωση όσων βουλευτών έχουν διαφορετική από την κρατούσα άποψη, κάλεσε δημοσίως τον κ. Κουβέλη «να διασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος» υπονοώντας ότι, σε άλλη περίπτωση, θα αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Σπ. Λυκούδη χαρακτήριζαν χθες «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε κρυφίως την Τετάρτη με τους κ. Χ. Καστανίδη, Πάνο Μπεγλίτη και Στ. Μανίκα και την επομένη που συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έκρινε καν σκόπιμο να ενημερώσει το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος. Αντίστοιχες επιφυλάξεις εξέφραζαν και τα μέλη του Αριστερού Δικτύου της ΔΗΜΑΡ που προωθούν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εισάγοντας τον καινοφανή όρο «εντιμόμετρο» για να προειδοποιήσουν ότι δεν προτίθενται να συναινέσουν άνευ όρων στις μετεγγραφές πρώην πράσινων στελεχών.

Στην Κεντρική Επιτροπή

Ολα τούτα αναμένεται να απασχολήσουν την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ το Σάββατο, με τους συνεργάτες του κ. Κουβέλη να χαρακτηρίζουν υπερβολικές τις φωνές κριτικής, διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να θέτει σε εφαρμογή τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου. Μία ημέρα νωρίτερα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι θα προ-συσκεφθούν μόνα τους τα μέλη της ΔΗΜΑΡ που πρόσκεινται στον κ. Λυκούδη, ο οποίος σημειωτέον θεωρεί μείζον λάθος του κ. Κουβέλη να εκπέμπει την εντύπωση ότι ο τρίτος πόλος που οραματίζεται εξαντλείται σε όσους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έχουν τσακωθεί με τον κ. Βενιζέλο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή