Ευ. Βενιζέλος: Δύο οι επιλογές στην ευρωκάλπη

Ευ. Βενιζέλος: Δύο οι επιλογές στην ευρωκάλπη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διλημματικό χαρακτήρα προσέδωσε στις ευρωεκλογές του Μαΐου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες. «Ο ελληνικός λαός έχει να διαλέξει ανάμεσα σε ένα δύσκολο σχέδιο που τελειώνει και σε ένα άγνωστο σχέδιο που θα μας γυρίσει υπό το μηδέν», τόνισε, ενώ, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, έθεσε τον τόνο της αντιπαράθεσης λέγοντας πως «κάποιοι προτείνουν στον ελληνικό λαό να γυρίσουμε στην κατάσταση που υπήρχε πριν από το 2009, εφαρμόζοντας ένα παλαιό σύστημα».

Ο κ. Βενιζέλος υιοθέτησε για μία ακόμη φορά υψηλούς τόνους έναντι της τρόικας, ζητώντας «έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού» και λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο υβριδικός θεσμός της τρόικας θέτει και θέματα εθνικής κυριαρχίας». Πάντως, υπερασπίστηκε το Μνημόνιο, του οποίου «οι όροι ήταν δύσκολοι και με τραγικές συνέπειες, που ενίσχυσαν την ανεργία και την ύφεση». «Το Μνημόνιο ήταν πολύ καλύτερο από τη δεύτερη επιλογή της ασύντακτης χρεοκοπίας και συνολικής διάλυσης της Ελλάδας», είπε.

Σερβία – Τουρκία

Η Ελλάδα προήδρευσε χθες στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για όλη την περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων, ιδιαίτερα για τον σερβικό λαό, που σηματοδοτεί την οριστική στροφή προς την Ευρώπη ύστερα από μια μεγάλη περιπέτεια», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Σερβίας στην Ε.Ε. Στο ίδιο θετικό κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, που δήλωσε χθες ότι «η Κύπρος θα στηρίξει εμπράκτως τις προσπάθειες της Σερβίας και προσδοκούμε να καλοσωρίσουμε τη χώρα ως πλήρες μέλος της Ε.Ε.».

Στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς στιγμήν, όχι γιατί τίθεται θέμα ονομασίας, αλλά γιατί η συγκεκριμένη χώρα δεν τηρεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, καθώς «δεν ανταποκρίνεται στα όσα της έχει ζητηθεί προκειμένου να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.». Την ίδια στιγμή, πάντως, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής κάλεσε εκ νέου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να δώσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και αρκέστηκε να εκφράσει την «προτίμησή της» για να λυθεί το θέμα της ονομασίας στα αρχικά στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται στην Ευρώπη κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου για σειρά επαφών. Θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ολλανδία στις 24 και στις 25 Μαρτίου και την επομένη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. Ο κ. Ομπάμα προγραμματίζεται να συναντηθεί με τους κ. Ρομπέι και Μπαρόζο, ενώ εικάζεται πώς, εκτός πρωτοκόλλου, θα έχει συνάντηση και με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Αντ. Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή