Ο Χάνες Σβόμποντα στην εκδήλωση «Δικτύου»

Ο Χάνες Σβόμποντα στην εκδήλωση «Δικτύου»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υποχώρηση της δημοκρατίας σε όλες τις χώρες δείχνουν ο τρόπος που λειτούργησαν οι θεσμοί και η υπερίσχυση των συμφερόντων των ισχυρών της Ε.Ε.». Αυτό δήλωσε χθες η πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Αννα Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» με αντικείμενο τη «Δημοκρατία και το Μνημόνιο». Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, βασίστηκε στην έρευνα του think tank DEMOS για την ποιότητα του δημοκρατικού συστήματος στην Ευρώπη την περίοδο της κρίσης.

Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «αμεριμνησία της δημοκρατίας», που γέννησε την κρίση «όταν οι αγορές υπερέβησαν τις κυβερνήσεις», και πρόσθεσε ότι «έχουμε ανάγκη από ηγέτες που θα συγκρουστούν με την εύκολη λογική της “γενικής σύγκρουσης”, θα θέσουν προτάσεις και θα ζητήσουν συναινέσεις». Καυτηρίασε, επίσης, το γεγονός ότι μετά 4 χρόνια κρίσης, οι αρχηγοί των κρατών βρίσκονται να «συμφωνούν στις Βρυξέλλες με την εισήγηση όχι της Ε.Ε., όπως λέει η συνθήκη, αλλά της Γερμανίας και μετά ο καθένας να πρέπει να επιτύχει στο δικό του Κοινοβούλιο μια πειθαναγκασμένη συναίνεση».

Ζήτησε επίσης να «συναινέσουν σε εθνικό σχέδιο τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου». Πριν από τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, ο κ. Σβόμποντα συναντήθηκε με μέλη της Ε.Γ. των «58» (Βούλγαρης, Δρέττα, Παγουλάτος, Καλογήρου, Λιβαδάς) και τους είπε ότι βλέπει θετικά την προσπάθειά τους και διαφωνεί με την επιλογή του κ. Κουβέλη να αυτοεξαιρεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή