ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: «Παράθυρο ευκαιρίας» για διάλογο με την Τουρκία έως τις 25 Σεπτεμβρίου

m-schoinas-parathyro-eykairias-gia-dialogo-me-tin-toyrkia-eos-tis-25-septemvrioy-561064789

Για «παράθυρο ευκαιρίας» προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία έως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής των 27, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ 1 ο κ. Σχοινάς παρατήρησε πως «υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας» και επανέλαβε την προσδοκία ότι «μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρεθεί η διέξοδος της αποκλιμάκωσης με επιστροφή στην κανονικότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι η συμβίωση δεν είναι απλή. «Ή θα το κάνεις μέσα από συνεννόηση ή μέσα από μια χρόνια ένταση. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο αναφοράς στο οποίο θα χωρέσουν και οι εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί κι αυτό δεν συμβαίνει με ευθύνη της Ευρώπης» είπε και αναφέρθηκε στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας από τη Συρία ως τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει να κατακαθίσει αυτή η σκόνη για να βρούμε πού θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η τουρκική στάση θίγει την Ευρώπη συνολικά και υπενθύμισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, κατά την οικονομική κρίση, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Και τώρα με τα ελληνοτουρκικά είναι η τέταρτη φορά που η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας» πρόσθεσε. Όπως παρατήρησε, πρόκειται «για μια ελληνική κατάκτηση όλου του πολιτικού κόσμου, όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα γιατί αγκίστρωσαν τη χώρα στην Ευρώπη που είναι και οι ισχυρές της συμμαχίες.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι σε λίγες εβδομάδες τα κράτη-μέλη θα καταθέσουν τα εθνικά σχέδια και από την αρχή του χρόνου θα αρχίσει να μπαίνει το χρήμα στην πραγματική οικονομία. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι υπάρχει και η δυνατότητα να δοθεί το 10% των πόρων που αναλογούν σε κάθε χώρα -και στην Ελλάδα- ως προκαταβολή από τη στιγμή που η Επιτροπή εγκρίνει το πρόγραμμα, πριν από την έγκρισή του από το Συμβούλιο Υπουργών.

Αυτό το ποσόν μαζί με τα 2,7 δισ. του προγράμματος SURE για τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση αποτελεί ένα σημαντικό μαξιλάρι πριν εισρεύσουν οι μεγάλοι πόροι την επόμενη χρονιά.

Ως προς τις δράσεις που θα κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι απάντησε ότι η αφετηρία για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ μέρους της Ευρώπης είναι να ξεπεραστούν οι οικονομικές απώλειες που προκάλεσε η πανδημία. Ο στόχος είναι οι δράσεις που θα κατευθύνουν την πράσινη και ψηφιακή οικονομία, την αγορά εργασίας -πώς οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης με νέες δεξιότητες μέσω προγραμμάτων κατάρτισης κλπ- αλλά δεν θα πάνε σε μακροχρόνια «έργα τσιμέντου» και υποδομών για τα οποία υπάρχουν οι πρόσθετοι πόροι του ΕΣΠΑ.

Για τα εμβόλια

Για την προοπτική του εμβολίου για τον κορωνοϊό είπε πως η Επιτροπή συντονίζει ήδη όλες τις προαγορές μτέσσερις – πέντε εταιρείες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για την παραγωγή τους και ο συντονισμός αυτός αφορά όλα τα κράτη-μέλη, ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν ισότιμη και φτηνή πρόσβαση στο εμβόλιο από τη στιγμή που θα προκύψει.

«Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί η κακοφωνία που φάνηκε στην αρχή της πανδημίας με τις μάσκες και τους αναπνευστήρες. Αυτή τη φορά με τα εμβόλια θα υπάρξει κεντρική προαγορά, αγορά και διανομή σε όλα τα κράτη μέλη» κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ